به عقید کارشناسان بستهبندی نشدن بهروز و بازارپسند صنایع دستی برای معرفی به بازارهای جهانی از دیگر مشکلات پیش روی صادرات صنایع دستی چهارمحال و بختیاری است.
به گزارش هفتگرد، براساس گفته و نظر هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری، آموزشهای ضعیف، گرانی مواد اولیه، بالا رفتن هزینههای تولید، گرایش نداشتن جوانان به ادامه شغلهای خانوادگی در این عرصه، ضعیف بودن حوزه بازاریابی و تبلیغات، نبود خلاقیت و نوآوری در تولید، کم بودن درآمدها، بیمه نشدن هنرمندان و پایین بودن قدرت خرید خانوارها از اساسیترین مشکلات این قشر بهشمار میرود.
یکی از فعالان صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری در رشته سرمهدوزی سنتی گفت: افزایش درآمد فعالان این عرصه باعث بهبود روند کیفی و کمی زندگی هنرمندان خواهد شد. وجیهه اسداللهی در اینباره توضیح داد: در صورتی که یک هنرمند صنایعدستی و هنرهای سنتی دغدغهای بابت بیمه و درآمد نداشته باشد، به نتایج و ثمرات مطلوبی در زندگی شخصی و کاهش افسردگی دست مییابد.
او معرفی انواع هنر ایرانی به کشورهای خارجی را ضروری دانست و گفت: اکنون زمان آن رسیده تا با تقویت بازاریابی و تبلیغات بتوان بازارهای خارجی را در دست گرفت و نسبت به افزایش صادرات تولیدات صنایعدستی و هنرهای سنتی اقدام کرد. در اینصورت علاوه بر ارزآوری برای ایران، میتوان زمینه اشتغال مستقیم هنرمندان بیشتر بهویژه از میان بانوان و افراد زیرپوشش نهادهای حمایتی را فراهم کرد.
علیرضا محمدعلیزاده، نماینده هیأت مؤسس جامعه تخصصی فعالان صنایعدستی و هنرهای سنتی استان چهارمحال و بختیاری هم در توضیح موانع معرفی صنایع دستی این استان به بازار بینالمللی گفت: نوسانات اقتصادی باعث میشود فروش انواع تولیدات صنایعدستی و هنرهای سنتی همواره با کاهش همراه شود. کاهش فروش تولیدات، نوسانات اقتصادی، کمبود مشتری داخلی و شرایط سخت حضور در بازارهای خارجی از مهمترین مشکلات فعالان صنایعدستی و هنرهای سنتی بهشمار میرود. هماکنون بهعلت کمبود بودجه و امکانات، حمایتها و شرایط لازم برای حضور هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی این استان در نمایشگاههای برونمرزی و خارجی وجود ندارد. هنرمندان صنایعدستی و هنرهای سنتی هماینک باید مواد اولیه را با قیمت بالا و کیفیت پایین تهیه کنند که این موضوع باعث کاهش کیفیت تولید و بیانگیزه شدن فعالان این عرصه شده است.
محمدعلیزاده گفت: مردم امروزه به تمایل برای خرید کالاهای لوکس خارجی دارند و اشتیاقی بهمنظور خرید و مصرف صنایعدستی و هنرهای سنتی داخلی ندارند، بههمین منظور باید فرهنگسازی و معری صحیح تولیدات صنایعدستی و هنرهای سنتی بومی در دستور کار قرار گیرد.
به گفته اسماعیل رمضانی، معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری، هماکنون ۱۲ هزار هنرمند صنایعدستی و هنرهای سنتی در این استان مجوز فعالیت دارند که از این تعداد پنج هزار و ۵۰۰ تا ۶ هزار نفر بهصورت مستمر فعال هستند. در نوروز ۱۴۰۱ هنرمندان و فعالان صنایعدستی و هنرهای سنتی استان توانستند سه میلیارد و ۷۷۰ میلیون ریال از تولیدات خود را از طریق عرضه در ۱۴ بازارچه و فروشگاه استان به فروش برسانند. سال گذشته زمینه حضور ۱۲۰ نفر در دورههای آموزشی شاغلان و ۷۸۳ نفر در دورههای آموزشی کوتاهمدت صنایعدستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری فراهم شد.
به گفته رمضانی، سال گذشته هفت فقره پروانه تولید کارگاهی، ۷۵۲ فقره پروانه تولید انفرادی و ۸۱۳ فقره کارت شناسایی هنرمندان در این استان صادر شده است. در سال گذشته ثبت اشتغال ۶۶۰ نفر در سامانه رصد و ایجاد اشتغال برای یکهزار و ۵۹۰ نفر براساس مجوزهای صادره انجام شد.