لبها لایه محافظ عرق و روغنهای بدن را ندارند، بنابراین سریعتر خشک میشوند و راحتتر ترک میخورند.این عضو مهم فوقالعاده نسبت به تغییرات محیطی و عوامل خارجی حساس است .
به گزارش هفتگرد، مشخص نیست چه زمانی انسانها از لبهایشان برای ابراز محبت فیزیکی و بوسیدن استفاده کردند اما باید بدانیم در تکامل انسانها این عضو ما نقشی مهمتر از ابراز عشق داشته است. برخی پژوهشگران معتقدند بدون داشتن لب، شاید ما هرگز نمیتوانستیم شروع به سخن گفتن کنیم.
این عضو مهم که دو سال گذشته اغلب زیر ماسک صورت مخفی بود یک ویژگی دیگر هم دارد: فوقالعاده نسبت به تغییرات محیطی و عوامل خارجی حساس است.
نوئل کامرون، استاد زیستشناسی انسانی در دانشگاه لافبورو در بریتانیا، به نشریه لایوساینس میگوید: «لبها اساسا برای خوردن، تنفس و گفتار بسیار مهم هستند.»
کامرون اشاره میکند که لبها بسیار حساس هستند. طبق گفته بیمارستان جاماییکا لبها حاوی حدود یک میلیون پایانه عصبی هستند، به همین دلیل است که آنها تحت تاثیر لمس و تغییرات دما و رطوبت قرار میگیرند.
از نظر آناتومی پزشکی، پوست لب، مرز بین پوست خارجی صورت و غشای مخاطی داخلی داخل دهان را تشکیل میدهد. غشای مخاطی با یک ناحیه بزرگ در قشر حسی کورتکس مغز نشان داده میشود و بنابراین بسیار حساس است. به همین دلیل است که لبها قادر به حرکت عضلانی ظریف و درشت هستند.
این ظرفیت برای حرکت ظریف و دقیق توسط پنج عضله برای بلند کردن لب (حرکت به سمت بالا) و چهار ماهیچه برای فرو رفتن لب (حرکت رو به پایین)، انسان را قادر میسازد تا به روشی ما داریم ارتباط برقرار کند.
دلیل قرمزی لبها چیست؟
پوست لب با سه تا پنج لایه سلولی در مقایسه با پوست معمولی صورت که تا ۱۶ لایه دارد بسیار نازک است. با رنگ پوست روشن، پوست لب حاوی ملانوسیتهای کمتری است (سلولهایی که رنگدانه ملانین تولید میکنند و رنگ پوست را به آن میدهند). به همین دلیل رگهای خونی از ورای پوست لبها دیده میشوند که منجر به رنگ قرمز قابلتوجه آنها میشود.
هرقدر رنگ پوست تیرهتر باشد این اثر کمتر به چشم میآید زیرا پوست لب حاوی ملانین بیشتری است و بنابراین از نظر بصری تیرهتر است. در واقع دیگر قرمزی خون رگها دیده نمیشود.
تفاوتهای دیگری نیز بین لبها و سایر قسمتهای صورت انسان وجود دارد: پوست لب بسیار نازک است و مو و غدد تعریق ندارد؛ بنابراین نسبتا شکننده است، هنگام لمس خشک به نظر میرسد و به راحتی پاره میشود. لبها لایه محافظ معمول عرق و روغنهای بدن را ندارند که عوامل بیماریزا را مهار کرده و دما را تنظیم میکنند؛ بنابراین لبها سریعتر خشک میشوند و راحتتر ترک میخورند.
شاید در طول مدت همهگیری جهانی و استفاده از ماسک متوجه شده باشید که دوری از نور مستقیم خورشید، استفاده نکردن از محصولات آرایشی و رطوبت ملایم زیر ماسک چقدر روی لبهای شما اثر مثبت داشته است.
حالا که دوباره لبها آزادی خود را به دست آورده و از پشت ماسک بیرون آمدهاند، برای مراقبت بیشتر از آنها میتوانید از کرمهای مرطوبکننده معمول در داروخانهها استفاده کنید. نکته مهم سلامتی لبها این است که از آن در مقابل تغییرات دمایی، کمبود رطوبت و میکروبها محافظت کنید.