دانشمندان دانشگاه “لاتروب” استرالیا در مطالعهای جدید نشان دادند که بیماری کووید-۱۹ قادر به ایجاد تودههایی پروتئینی است که مشابه آنها در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر یافت میشوند.
به گزارش هفتگرد، تحقیقات جدیدی که به رهبری دانشمندان دانشگاه “لاتروب”(La Trobe) استرالیا انجام شده است نشان میدهد پروتئینهای تولید شده توسط ویروس “سارس-کوو-۲”(SARS-CoV-۲) میتوانند به تودههایی شبیه به آنچه در مغز بیماران مبتلا به بیماری آلزایمر یافت میشوند، تبدیل شوند. محققان تصور میکنند که این مکانیسم ممکن است زیربنای بروز علائم عصبی مداوم مانند “مه مغزی” باشد که در بسیاری از بیماران مبتلا به کووید طولانی دیده میشود.
ارزیابیهای اخیر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها(CDC) نشان میدهد که ممکن است از تقریبا هر پنج بزرگسال یک نفر برخی از علائم ماندگار کووید-۱۹ را تجربه کند. تنها در بریتانیا حدود دو میلیون نفر به کووید طولانی مبتلا هستند. شایعترین علائم مرتبط با کووید طولانی علائم عصبی هستند که میتوانند شامل خستگی، اضطراب، سردرد یا به طور کلیتر “مه مغزی” شوند.
بسیاری از این علائم میتوانند به مراحل اولیه بیماریهای عصبی مانند آلزایمر یا پارکینسون شباهت داشته باشند، این موضوع باعث شده که برخی از محققان به بررسی شباهتهای بین کووید طولانی و بیماریهای تخریبکننده سیستم عصبی بپردازند. یک مطالعه جدید که در مجله Nature Communications منتشر شده است، شواهدی را ارائه کرده که نشان میدهد ویروسی که باعث ایجاد بیماری کووید-۱۹ میشود میتواند تودههای پروتئینی مشابه آنچه در مغز بیماران مبتلا به زوال عقل دیده میشود ایجاد کند.
محققان با استفاده از ترکیبی از مدلسازی کامپیوتری و آزمایش نشان دادند که دو پپتید خاص تولید شده توسط ویروس “سارس-کوو-۲” میتوانند در ساختارهایی شبیه به تودههای پروتئینی از “آمیلوئید” سمی که اغلب در بیماری آلزایمر دیده میشوند، تجمع یابند. به گفتهی “نیک رینولدز”(Nick Reynolds)، محقق اصلی این پروژه، برای درک اثرات این تودههای پروتئینی در انسان باید تحقیقات بیشتری انجام شود، اما این یافتههای اولیه مکانیسمی قابل قبول برای توضیح علائم عصبی مداوم در بیماران مبتلا به کووید طولانی ارائه میدهند.