غذاهای محلی گیلان از محصولات کشاورزی و دامپروری خطه شمال تاثیر گرفته است. غذاهای گیلانی از نظر طعم و ظاهر بسیار متنوع هستند، بهطوری که در کنار جاهای دیدنی گیلان، یکی از جاذبههای گردشگری گیلان محسوب میشود.
به گزارش هفتگرد، غذاهای گیلانی شناسنامه این استان زیبا و سرسبز هستند و بهعنوان یکی از جاذبههای گردشگری گیلان شناخته شود. همین امر موجب چند غذای گیلانی به ثبت ملی برسد و این استان در سال ۱۳۹۴ بهعنوان استان خلاق غذا در یونسکو ثبت جهانی شود.
1. باقلاقاتوق؛ یکی از بهترین غذاهای گیلان
باقلاقاتوق یکی از پرطرفدارترین و خوشمزهترین غذاهای سنتی گیلان است. تلفیق باقالی تازه شمالی با شوید، سیر و تخممرغ بافت نرم و طعم بینظیری به این غذای سنتی گیلانی میبخشد. این غذا که به آن خورش باقالی نیز میگویند بهطور معمول با برنج شمالی سرو میشود.
2.کال کباب؛ یک غذای گیاهی
در مواد اولیه کال کباب بر خلاف اسمی که دارد خبری از گوشت نیست. بنابراین انتخاب مناسبی برای گیاهخواران به شمار میرود. کوبیده شدن سبزی معطر شمالی به همراه انار، سیر و گردو در ظرف سفالی «نمکیار» و تلفیق آن با بادمجان کبابی طعم بینظیری به کال کباب میدهد.
3.میرزاقاسمی؛ مشهورترین غذای سنتی گیلان
میرزا قاسمی یکی از آن غذاهایی است که خوشمزگی بیحد و اندازهاش باعث شده تا تقریبا در هر شهری این غذا طبخ شود. این مسئله باعث میشود تا دستور تهیههای مختلفی از این غذا در جایجای ایران وجود داشته باشد.
در تهیه این غذا از بادمجان کبابی، سیر، تخممرغ و گوجهفرنگی استفاده میشود که انتخاب بسیار خوبی برای کسانی است که محدودیت در مصرف گوشت دارند.
4.کوکوی اشپل؛ کوکویی با طعم اصیل گیلانی
یکی از غذاهای محلی گیلان کوکوی اشپل است. در سفر به این استان حتما باید طعم این کوکوی خوشمزه را بچشید. اشپل در گویش گیلانی به تخم ماهی گفته میشود. اشپل، تخم مرغ، ادویه و مقداری سبزی از مواد اولیه برای طبخ این کوکو است که اغلب شب سال نو طبخ میشود.
5.کباب ترش؛ کباب مخصوص گیلانیها
نمیتوان در هنگام نام بردن از غذاهای محلی گیلان از کباب ترش نام نبرد. طعم ترش و بسیار لذیذ این کباب به علت طعمدار کردن گوشت در سبزیجات معطر شمالی (چوچاق)، روغن زیتون، گردو، دانههای انار ترش و رب انار است که باعث میشود انتخاب اول کبابخورها باشد. پس اگر به خوردن گوشت قرمز علاقه دارید، در سفر به گیلان حتما یک بار این غذای خوشمزه را امتحان کنید.
6.خورش ترشواش؛ خورش محلی گیلان
خورش ترش واش یکی دیگر از خورشهای گیلانی است که به دلیل وجود سبزی ترش واش یا شبدر ترشک در آن، ترشمزه است. این غذا به صورت سنتی در ظرفهای مخصوصی به نام “گمج” طبخ میشود. این ظرف سفالی باعث تلفیق بهتر طعم مواد اولیه این غذا میشود.
در تهیه ترش واش از گشنیز، چغندر، نعنا، چوچاق، سبزی محلی ترش واش، پیاز، رب آلوچه، بادمجان، سیر، گوجه فرنگی و مرغ یا ماهی استفاده میشود. سبزیهای محلی، بادمجان، سیر و رب آلوچه میشود و خوشمزگی گوشت مرغ یا ماهی موجود در خورش ترش واش را بیشتر میکند.
7. ترشهشامی گیلانی؛ غذایی سنتی و دلپذیر
ترشه شامی همانطور که از اسمش پیداست مزه ترشی دارد که علت آن وجود آبغوره یا آب نارنج در آن است. این غذا به طور معمول با نان سرو میشود اما خوردن آن با برنج نیز بدون لطف نیست. در تهیه ترشه شامی گیلانی از مخلوط گوشت چرخ شده، سبزیجات، سیبزمینی و آبغوره یا آب نارنج استفاده میشود. این غذا مانند کتلت باید در روغن سرخ شود.
سخن آخر
حال که به تنوع بینظیر غذاهای محلی گیلان پیبردید، حتما در سفر خود به پایتخت خلاق غذا سری بزنید و طعمهای بینظیر غذاهای سنتی گیلان را بچشید. غذاهای محلی گیلان بهقدری خوشمزه و کمنظیر هستند که اگر تنها یک بار امتحان شوند طعم آن در روح و جان شما باقی میماند و هر چند وقت یک بار هوس میکنید تا با سفر دوباره به گیلان باز هم از غذاهای به یاد ماندنیاش امتحان کنید. به همین دلیل پس از طبیعت سرسبز و بکر و آب و هوای عالی گیلان، غذاهای محلی این استان بهعنوان یکی از پرطرفدارترین جاذبههای گردشگری این استان محسوب میشود.