پس از توقیف برادران لیلا، تحرکات رسانهای از سوی شماری از عوامل این فیلم آغاز شد و همچنان تداوم دارد که احتمال رفع توقیف این فیلم را به شکل معناداری افزایش داده، اما آیا رفع توقیف و نمایش این فیلم در ایران منجر به معرفی این فیلم بهعنوان نماینده ایران برای جوایز اسکار ۲۰۲۳ خواهد شد؟
به گزارش هفتگرد فیلم سینمایی برادران لیلا به کارگردانی سعید روستایی و با نقشآفرینی ترانه علیدوستی، نوید محمدزاده، سعید پورصمیمی، فرهاد اصلانی، پیمان معادی، محمد علیمحمدی، نیره محمدی و مهدی حسینینیا برای نخستینبار در جشنواره کن به نمایش درآمد و در نهایت جایزه بهترین فیلم بخش اصلی این رویداد را از نگاه هیات داوران فدراسیون بینالمللی منتقدان فیلم (فیپرشی) کسب کرد. این حضور اما با حواشی فراوانی همراه بود. علاوه بر اظهارنظرهای برخی عوامل فیلم از جمله پیمان معادی و سعید روستایی، رفتار نوید محمدزاده و فرشته حسینی در فرش قرمز نیز چالشبرانگیز بوده است. این فیلم در جدیدترین حضور بینالمللی خود در بخش مسابقه سی و نهمین جشنواره فیلم مونیخ آلمان به نمایش گذاشته شد و تقدیر ویژه هیات داوران بخش اصلی جشنواره را نیز دریافت کرد.
با اینحال چالش اصلی، حضور این فیلم در جشنواره کن پیش از دریافت پروانه نمایش است و تداوم این اتفاق با نمایش این فیلم در جشنواره مونیخ است؛ اتفاقی که واکنشهای علنی متولیان سازمان سینمایی را نیز در پی داشت و در نهایت این فیلم رسماً توقیف و خبرهایی درباره ممنوعالفعالیتی نوید محمدزاده نیز منتشر شد که هرچند از سوی سازمان سینمایی رد شد، همچنین بلیتفروشی «شب شک» به کارگردانی امیرحسین بریمانی و تهیهکنندگی نوید محمدزاده، تنها پس از یک اجرا در پردیس تئاتر شهرزاد، از سوی سایت و اداره کل هنرهای نمایشی متوقف شد. بعد از رسانهای شدن این خبر، روابطعمومی اداره کل هنرهای نمایشی با انتشار متنی که عنوان آن «صرفاً جهت استحضار» بود، درباره این اتفاق توضیح داد که نمایش «شب شک» به نویسندگی و کارگردانی امیرحسین بریمانی که در تماشاخانه تئاتر شهرزاد اجرا داشته است، به دلیل عدم کسب مجوز تمدید و تبلیغ نمایش، همچنین پخش بدون مجوز تبلیغات نمایش در بسترهای مختلف فضای مجازی، موجب بستهشدن موقت سایت فروش بلیت نمایش از طرف اداره کل هنرهای نمایشی شده است. اما امیرحسین بریمانی اعلام کرد به او گفته شده تنها با حذف نام نوید محمدزاده مجوز میگیرد: از طرف شورای ارزشیابی و نظارت بر نمایش اداره کل هنرهای نمایشی به ما اعلام شده است که اگر نام نوید محمدزاده را حذف کنیم دوباره اجازه اجرا خواهیم داشت. نوید محمدزاده نیز خواست نامش را حذف کنیم اما این کار را نخواهیم کرد.
در این میان، یک کمپین رسانهای شکل گرفت که شاید نقطه شروعش تأکید تهیهکنندگان فیلم مبنی بر حذف و اصلاح لیست مورد درخواست سازمان سینمایی بود؛ موضوعی که قبلاً توسط سعید روستایی رد شده و در جشنواره کن تاکید کرده بود بین ممیزی و توقیف فیلمش، توقیف را انتخاب میکند! در گام دوم پیمان معادی که سرنوشت فیلم «چیزهایی که میکُشی» به تهیهکنندگی او نیز در هالهای از ابهام فرورفته بود، در گفتوگویی تصویری کوشش کرد با توضیح برخی موضوعات چالشبرانگیز از جمله مواضع خودش در جشنواره کن، فضا را تلطیف کند. با وجود توقیف برادران لیلا، برنامههای بینالملل این فیلم متوقف نشد و سعید روستایی در جشنواره مونیخ حضور یافت و گام سوم را برداشت. روستایی در مونیخ برخی مواضع گذشتهاش را عملاً پس گرفت و توضیح داد که فیلمش درباره تأثیر تحریمها بر مردم ایران است. بدین ترتیب این مجموعه موضعگیریها همزمان با اعمال ممیزی فیلم در تهران، مسیر رفع توقیف فیلم را هموار کرد و دور از انتظار نیست که این فیلم پس از اعمال ممیزی در آیندهای نهچندان دور در ایران اکران شود.
در خلاصه داستان فیلم «برادران لیلا» آمده است: لیلا در ۴۰ سالگی تمام زندگی خود را صرف مراقبت از پدر و مادر و چهار برادرش کرده است. در کشوری که درگیر تحریمهای اقتصادی بینالمللی است، خانواده دائماً با هم بحث میکنند و زیر بار بدهی خُرد میشوند. لیلا درحالیکه برادرانش در تلاش برای گذراندن زندگی خود هستند، نقشهای میکشد تا با راهاندازی یک تجارت خانوادگی آنها را از فقر نجات دهد. درحالیکه آنها بهشدت به حمایت مالی نیاز دارند، لیلا متوجه میشود که پدرشان اسماعیل، مخفیانه یک میراث خانوادگی را پنهان کرده است. او این میراث را بهعنوان یک پیشنهاد برای تبدیلشدن به پدرسالار جدید قبیله، بالاترین افتخار در سنت ایرانی، نگه داشته است. این اتفاق باعث هرجومرج در خانوادهای میشود که از پیش نیز شکننده بود. با بدتر شدن وضعیت سلامتی پدر، اقدامات هر یک از اعضای خانواده بهتدریج خانواده را یکقدم به سمت انفجار نزدیک میکند.
این فیلم دو ساعت و چهل پنج دقیقهای قرار است از تاریخ ۲۴ آگوست (دوم شهریور) در سینماهای فرانسه اکران شود. فیلم «متری شیش و نیم» دیگر ساخته روستایی قبلاً در سینماهای فرانسه اکران به نسبت موفقی داشت که نامزد بهترین فیلم خارجی سال در جوایز سزار شد و در مجموع ۱.۳ میلیون دلار در این کشور فروخت.
خبرنگار سینما: مروارید افسری