آبشار یکی از پدیدههای زمینشناسی است که در آن آب یک رودخانه از یک فلات یا مکانی مرتفع با سرعت زیاد به پایین یک دره یا دامنه میریزد.
به گزارش هفتگرد، آبشار ریزش ناگهانی آب است، معمولاً ناشی از بستری از سنگ سخت در مسیر رودخانهای که یا افقی است یا به ملایمت به سمت قسمت بالای رودخانه شیب دارد و در روی سنگهای نرمتر قرار میگیرد. سنگهای نرمتر زیرین به وسیله رودخانه سایش مییابند بهطوریکه سنگ سختتر آویزان میشود و نهایتاً آبشار ایجاد میشود.
آبشارها، از زیباترین جاذبههای طبیعت هستند. در کشور ما ایران نیز آبشارهای فراوانی وجود دارند. در اینجا شما را با هفت آبشار زیبای ایران آشنا میکنیم.
1.آبشار شاه لولاک
این آبشار در فاصله پنج کیلومتری جنوب شهر چرمهین قرار دارد. راه دسترسی آن منحصراً از شهر چرمهین میگذرد. ارتفاع آبشار شاهلولاک هفتاد متر است. در بهار شعبهای دیگر از آبشار شاهلولاک شروع به جریان میکند که ارتفاع آن نزدیک به نود متر است و آبی خروشان و فصلی دارد و نزد مردم محلی به آبشار هولوکی معروف است. منحصربهفرد بودن آبشار شاهلولاک ازاین روی است که به صورت چشمه پرآب و خروشان از میانه دیواره بلند کوه با شیب منفی سرچشمه میگیرد در حالیکه بیشتر آبشارهای ایران بهصورت جوی روان از روی سطح سرازیر میگردند.
آبشار شاهلولاک در کوهی به همین نام از سلسله کوههای رخ در زاگرس مرکزی واقع شدهاست و ارتفاع کوه از سطح آبهای آزاد دوهزار و هفتصد و پنجاه متر است. میزان آبدهی آبشار شاهلولاک در طول سال متفاوت است ولی آبشار دائمی است. در زمستان کاملاً یخ میزند و قندیلهای زیبا و قطور یخ به ارتفاع هفتاد متر تشکیل میدهد. آب آبشار در قسمتی که نزد مردم محلی به حوض معروف است روی زمین آرام میگیرد. آبشار شاهلولاک از روی قندیلهای عظیم آهکی پوشیده از خزه پایین میریزد. با توجه به ارتفاع زیاد آبشار، آب هنگام ریزش با هوا مخلوط شده و در برخورد با قندیلها به صورت قطرات بارانی و شبنمی ریز به زمین پاشیده میشود.
2.آبشار آتشگاه
آبشار آتشگاه طولانیترین آبشار ایران است که در مجاورت روستای آتشگاه در شهرستان لردگان از توابع استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. سرانجام آب این آبشار با رودخانه خرسان همراه شده و در سد کارون۳ به رودخانه کارون پیوند میخورد.
این آبشار خروشان و فوق العاده زیبا که به آبشار مینیاتوری هم شهرت دارد، یکی از بینظیرترین جاذبههای طبیعی و گردشگری استان چهار محال و بختیاری به شمار میرود.
این آبشار چشمگیر از جوش و خروش یکی از سرچشمههای پر آب رودخانه بزرگ کارون به نام رود خرسان بر روی پستی بلندیها بهوجود آمده است.
این رود از ارتفاعات برفگیر و سرد دنا و زاگرس مرکزی در جنوب استان اصفهان و شمال کهگیلویه و بویر احمد سرچشمه میگیرد و در نهایت در دریاچه سد کارون ۳ خوزستان آرام می شود.
3.آبشار کردیت
آبشار کِرِدیت، معروف به وحشیترین آبشار ایران در شهر جونقان واقع در شهرستان فارسان و استان چهارمحال و بختیاری میباشد.عده ای این جاذبه گردشگری و طبیعی را از آن شهرستان اردل میدانند اما خوب است بدانید ، رودخانه جونقان، آب آبشار را همراه خود میبرد و مقداری جلوتر به رودخانه کاج و سپس رود ارمند و در نهایت به رود کارون میریزد. این منطقه یکی از صدها سرچشمه حوزه وسیع رود کارون است.
4.آبشار شلماش
از مهمترین آبشارهایی است که در سطح استان آذربایجان غربی و در شهر سردشت جاری است. آبشار شلماش با درهای سرسبز در کنار جنگلهای پراکنده، در نزدیکی شهر سردشت واقع شده و از شاخههای رودخانه زاب کوچک محسوب میشود.
این آبشار که در واقع از سه آبشار تشکیل شده هماکنون به صورت منطقهای تفریحی درآمده که همه ساله به خصوص در فصل گرما هزاران نفر از مناطق مختلف و به خصوص از شهرهای کردنشین برای دیدن آن عازم سردشت میشوند. سه آبشار به ترتیب و پشت سر هم قرار گرفتهاند که اولین آنها در نزدیکی محل توقف و پارکینگ قرار گرفتهاست. برای دیدن دو آبشار بعدی باید مسافتی نسبتاً زیاد را پایین رفته و وارد درهای عمیق شوید. در حال حاضر با احداث پله و حصارهایی بالا و پایین رفتن از دره راحتتر و کم خطر تر شدهاست.
در فصل بهار این آبشار پر آبترین روزهای خود را میگذراند. آب و هوای منطقه تا اواسط اردیبهشت هم سرد است ولی از اول خرداد ماه به بعد تا اواسط پاییز میتواند موقع مناسبی برای سفر به این منطقه باشد.
مسیر سردشت به آبشار شلماش مسیر زیبا و پر درختی است. جاده مذکور آسفالت و مناسب بوده و تا آبشار مدت ٢٠ دقیقه میباشد.
5.آبشار سنگان
بلندترین آبشار استان تهران و جزو چند آبشار مرتفع کشور اولین اثر طبیعی استان تهران در شهریور ۹۸ در فهرست میراث ملی ایران ثبت گردید که در طول سال گردشگران و زیادی از جمله داخلی و خارجی جذب میکند و یکی از مسیر های مورد علاقه کوهنوردان تیم های طبیعتگردی میباشد آبشاری است در انتهای روستای سنگان، در فاصله حدود ۲۰ کیلومتری شمال غرب تهران و در دامنههای قله پهنهحصار. نحوه رسیدن به این آبشار، تهران، میدان کوهسار، جاده سولقان، حدود ۵۰۰ متر بعد از سولقان، دست چپ خروجی سنگان، در مسیر از کنار سنگان پایین، سنگان باغدره عبور و به سنگان بالا میرسید در جنب امامزاده قاسم (از نوادگان امام چهارم) مسیر پیادهروی شروع میشود.
این آبشار، در زمستان با یخ زدن، شکلی بسیار زیبا به خود میگیرد.
در طول مسیر رسیدن به آبشار تقریباً امکانات خاصی جهت استفاده مراجعهکنندگان تعبیه نشده است و باید تمامی وسایل مورد نیاز را از قبل تهیه کرده و همراه خود داشته باشید.
6. آبشار لاتون
در استان گیلان، ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان آستارا، شهر لوندویل روستای کوته کومه جای گرفتهاست. ارتفاع تقریبی آبشار لاتون ۱۰۵ متر است که به لحاظ بلندی، مرتفعترین آبشار ایران به حساب میآید.
علاوه بر آبشار اصلی، آبشاری دیگر در ۱۰ متری آن قرار دارد که ۶۵ متر ارتفاع دارد و سرریز آب آن نسبت به آبشار اصلی بیشتر و پر عرض تر است. در بالا دست آبشار بزرگ لاتون، سه حوض بزرگ طبیعی با سه آبشار ۱۰ متری وجود دارد.
مسیر صعود آبشار تپههایی جنگلی و بسیار زیباست که در طول مسیر چشمههای فراوانی با آبی خنک و نوشیدنی دیده میشود. انتهای مسیر نیز دارای پرتگاههایی خطرناک و مرگبار است. آبشار از فاصلهٔ ۶۰۰ متری قابل رویت است.
این آبشار در سال ۱۳۹۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
7. آبشار ازنادر
یکی از آبشارهای زیبای شهر دورود میباشد. این آبشار در روستایی به نام دره اسپر از توابع شهر دورود و در ۷ کیلومتری شهر قرار گرفتهاست. اطراف آبشار را کوهستان عظیمی فرا گرفته و مملو از درختان است. آب آبشار از دل کوهستان فوران کرده و مسیر پر پیچ خمی را طی کرده و بهصورت آبشار سرازیر میشود .
آبشار ازنادر پس از جاری شدن از کوهستان و جریان در بستر رودخانه، از دره اسپر عبور میکند در مسیر آبشار، جنگلهای سرسبز و متعددی از درختان بلوط را میتوانید ببینید که زیبایی بینظیری دارد.