یافتن الکل میتواند به درک بهتر ترکیبات شیمیایی دنبالهدارها و دیگر اجرام فضایی در منظومه شمسی کمک کند. دانشمندان امیدوارند که با کمک تحقیقات جاری، فرآیندهای شیمیایی طی شکلگیری ستارهها را درک کنند .
به گزارش هفتگرد، دانشمندان برای نخستینبار در فضای بینستارهای یک مولکول الکلی را که معمولا در ضدعفونیکنندههای دست استفاده میشود، کشف کردهاند؛ پیشرفتی علمی که درک ما از شکلگیری مولکولهای آلی در کهکشان راه شیری را افزایش خواهد داد.
این پژوهش که اخیرا در دو مطالعه در مجله علمی «آسترونومی آستروفیزیکس» (Astronomy Astrophysics) منتشر شد، در «زایشگاه» ستارگان، در ناحیه عظیم ستارهسازی به نام] «سجیتریوس بی۲» (Sagittarius B2) کمان بی۲، واقع در نزدیکی مرکز کهکشان، ایزوپروپیل الکل شناسایی کرده است.
دانشمندان، شامل دانشمندانی از موسسه ماکس پلانک نجوم رادیویی در آلمان، با استفاده از دادههای تلسکوپ آلما (ALMA) در بیابان آتاکامای شیلی به این یافتهها دست یافتهاند.
پژوهشگرانی که در پی شناسایی مولکولهای جدید در فضا هستند، از پنج دهه گذشته تاکنون، ۲۷۶ نوع مولکول خاص کشف کردهاند.
این بررسی جدید نخستین مطالعهای است که مولکول ایزوپروپانول- بزرگترین الکلی که تاکنون در فضای بینستارهای کشف شده- را شناسایی کرده است که این موضوع پیچیدگی فزاینده یکی از فراوانترین انواع مولکولهای موجود در فضا را نشان میدهد.
راب گارود، یکی از نویسندگان یکی از مقالهها در دانشگاه ویرجینیا در ایالات متحده، میگوید: «ما مولکولهایی را کشف میکنیم که در مراحل اولیه شکلگیری ستارهها پیچیدهتر و پیچیدهتر میشوند.»
دکتر گارود توضیح میدهد: «بیش از پیش، در حال تماشای وضعیتیایم که حیات در آن بهطور بالقوه با شیمی مراحل اولیه در فضا ایجاد میشود، حتی پیش از آنکه سیارهای شکل گرفته باشد.»
بررسیهای جدید در پی درک چگونگی شکلگیری مولکولهای آلی در محیط بینستارهای بود؛ بهویژه در مناطقی که ستارگان جدید در آن متولد میشوند و به دنبال اینکه این مولکولها به چه میزان ممکن است پیچیده باشند.
دانشمندان امیدوارند که این یافتهها بتواند به یافتن ارتباط [میان این مولکول کشفشده] با ترکیبات شیمیایی اجرام منظومه شمسی از جمله دنبالهدارها کمک کند.
راب گارود برای کشف وجود ایزوپروپانول در ناحیه ستارهساز کهکشان راه شیری با یک تیم بینالمللی از اخترفیزیکدانان همکاری کرد.
این کشف جدید با مشاهده یک منطقه ستارهزایی خاص در کهکشان به نام کمان بی۲ (SgrB2) که مولکولهای زیادی در آن کشف شدهاند، ممکن شد.
در حالی که گسیل انرژی مولکولهای آزاد کمان بی۲ در طول موج مایکروویو یا اصطلاحا ریزموج را میتوان در زمین شناسایی کرد، دانشمندان میگویند این الگوها و نمونهها ممکن است ضعیف باشند و تفکیک آنها از یکدیگر دشوار است.