نماد سایت پایگاه خبری هفت گرد

اثر اینشتین چیست؟

آیا فکر می‌کنید حسگر تشخیص چرندیات در ذهن شما به خوبی کار می‌کند و به‌راحتی می‌توانید اطلاعات غیرواقعی را تشخیص دهید؟ به نظر می‌آید باید مجدداً این موضوع را بررسی کنید، زیرا تحقیقات جدید نشان داده است که اکثر ما انسان‌ها در معرض «اثر اینشتین» هستیم.

به گزارش هفت‌گرد، اثر اینشتین به این صورت است که ما اطلاعات کاملاً غیرواقعی را در صورتی‌که از منابع قابل قبولی باشند را می‌پذیریم.

دانشمندان در این تحقیق از یک سیستم تولید چرندیات غیرواقعی و بدون معنی استفاده کرده‌اند و آن‌ها را به ۱۰،۱۹۵ نفر در ۲۴ کشور دنیا ارائه کرده‌اند تا میزان اعتبار این چرندیات توسط آن‌ها سنجیده شود.

اگرچه گزاره‌های ارائه شده به شرکت‌کنندگان در این آزمایش کاملاً بی‌معنی و غیرواقعی بوده‌اند، ولی ۷۶ درصد از شرکت‌کنندگان این گزاره‌ها را از نظر اعتبار و واقعی بودن بیش از متوسط ارزیابی کرده‌اند. دلیل اینکه این گزاره‌ها واقعی در نظر گرفته شده‌اند، این بوده که آن‌ها را به نام دانشمند افسانه‌ای فیزیک ذرات «ادوارد لیل» ارائه کرده بودند. در صورتی‌که با اعلام اینکه این گزاره‌ها نظر دانشمند جدیدی به‌نام «سول آدریان» است تنها ۵۵ درصد از افراد گزاره‌ها را معتبر دانستند.

تمایل به پذیرش موارد غیرعقلانی در صورتی‌که منابع معتبر آن‌را اعلام کرده باشند، به نام اثر اینشتین شناخته می‌شود. در اثر اینشتین، افراد تمایل دارند مدارک غیرقابل درک را نیز از افراد متخصص در آن زمینه بپذیرند. به‌عنوان مثال، مردم بدون اینکه درکی داشته باشند همه پذیرفته‌اند که E=mc2 است و یا پذیرفته‌اند که آنتی‌بیوتیک‌ها برای انسان مفید هستند، زیرا اینشتین و یا یک پزشک این مسائل را مطرح کرده‌اند.

دانشمندان در مطالعات خود دریافته‌اند که حتی افراد بسیار مذهبی نیز حرف دانشمندان را بهتر از حرف رهبران دینی می‌پذیرند. البته در بین این افراد برتری دانشمندان نسبت به رهبران دینی آنقدر نیست که بقیه‌ مردم نظرات دانشمندان را قبول دارند.

خروج از نسخه موبایل