برخی از این ذرات میتوانند سیستم دفاعی بدن را تحریک و یا مواد سمی از خود ترشح کنند. یک پژوهش علمی میگوید که هر فرد به طور متوسط سالانه ۷۴ هزار تا ۱۲۰ هزار ذره پلاستیک وارد بدنش میشود.
به گزارش هفتگرد، برای کسانی که تنها از آب معدنی استفاده میکنند، ۹۰هزار ذره پلاستیک دیگر را نیز باید به این رقم اضافه کرد.
هنوز تاثیر ذرات پلاستیکی که وارد بدن میشوند برسلامت انسان روشن نیست، اما برخی از این ذرات آنقدر کوچکاند که میتوانند وارد نسوج بدن شده و سیستم دفاعی بدن را تحریک یا مواد سمی از خود ترشح کنند.
بنا به این گزارش که در نشریه «علوم و فنآوری محیط زیست» منتشر شده، این آمار احتمالا فقط حداقلِ مقدار ذرات پلاستیکیای را که وارد بدن افراد میشود، نشان میدهد.
این نخستین پژوهش در مورد میزان ورود ذرات پلاستیک به بدن انسان است که به ریاست دکتر کِیران کاکس از دانشگاه ویکتوریا انجام شده است.
از سال ۱۹۴۰ که تولید پلاستیک در سطح گسترده آغاز شد، عنصر پُلیمر در سراسر جهان به کار گرفته شده، اما اکنون پس ماند آن در محیط زیست به صورت یک مشکل عمده درآمده است. ذرات پلاستیک یا میکروپلاستیک، با از هم پاشیدن قطعات بزرگتر پلاستیک رها شده در محیط زیست، یا در جریان بستهبندی، در محیط منتشر میشوند.
پژوهشگران، ۲۳ گزارش علمی دیگر را در مورد میزان ذرات پلاستیک در ماهی، حلزون و صدف، شکر اضافه شده به مواد غذایی، نمک، نوشابههای الکلی، آب معدنی یا شیر و هوا، مطالعه کردهاند.
آنها سپس با استناد به راهنمای سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ رژیم غذایی در آمریکا، مقدار مصرف این مواد غذایی و نوشابهها را اندازهگیری کردهاند.
محققین میگویند: «این برآوردها دستخوش عوامل متغیر بسیاری است، اما با توجه به محدودیتهای عملی و اطلاعاتی، رقمی که به دست آوردهایم کمتر از رقم واقعی است».
نتایج این تحقیق نشان میدهد ذرات پلاستیک همچنان در اغلب ـ یا تمام ـ مواد مصرفی بشر وجود خواهد داشت.
پرفسور ریچار لیمپِیت، محقق ارشد تیم میکروپلاستیک مرکز ملی اقیانوسشناسی که در این پژوهش شرکت نداشته، میگوید: «به اعتقاد من، این گزارش ارزیابی دقیقی از اطلاعاتی است که تا کنون منتشر شده و نتیجهگیریهای آن منطقی و درست است».
اما برخی پژوهشگران یافتههای این گزارش را مورد انتقاد قرار دادهاند.
پروفسور الستر گرانت، استاد بومشناسی در دانشگاه ایست اَنگلیا (بریتانیا) میگوید:«مولفین این گزارش، مقدار مصرف ذرات پلاستیک را از میزان غلظت آن در غذا و هوا محاسبه کردهاند. آنها محاسبه میکنند که ۱۴۲ ذره پلاستیک از طریق غذا و نوشابه و ۱۷۰ ذره از راه استنشاق وارد بدن یک مرد بزرگسال میشود. این آمار سالانه است. همچنین، هیچ مدرکی که ثابت کند این مقدار پلاستیک برای سلامتی بشر خطرناک است، ارائه نشده است».
دکتر استفانی رایت، دستیار پژوهش در دانشگاه کینگز لندن میگوید باید بعضی از یافتههای این گزارش را با احتیاط تعبیر کرد.
به نظر دکتر رایت: «مقدارهر نوع ذرهای که در معرض آن قرار میگیریم، در بررسی اثرات آن مهم است. بدون این اطلاعات، تنها نتیجهگیری دقیقی که میتوان کرد این است که این ذرات پلاستیک وارد بدنمان میشوند».