مدیر پژوهش سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی از برنامهریزی این سازمان برای مطالعات تفصیلی در ۳۰ منطقه دارای پتانسیل ژئوپارک در کشور خبر داد.
به گزارش هفتگرد، رویکرد سازمان زمینشناسی در حوزه ژئوپارکها، آمایش سرزمینی است؛ چرا که راهاندازی ژئوپارک در مناطق کمبرخوردار یکی از مناسبترین راهکارهای موفق در توانمندسازی جامعه محلی از لحاظ اقتصادی و اشتغالزایی است.
دکتر نازنین بدری با اشاره به برنامهریزی این سازمان برای انجام مطالعات تفصیلی در ۳۰ منطقه دارای پتانسیل ژئوپارک در کشور، انجام این مطالعات را رویکردی نوین در آمایش سرزمین کشور عنوان کرد و یادآور شد: از نخستین مطالعات فنی و علمی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور درباره ژئوپارکها در جزیره قشم بوده که هم اکنون در فهرست ژئوپارکهای جهانی یونسکو قرار دارد.
او خاطرنشان کرد: در دو منطقه طبس و ارس نیز فعالیتهای راهاندازی ژئوپارک و انجام مطالعات تخصصی زمینشناختی و نظارت فنی بر این مطالعات در حال انجام است که پتانسیلیابی و معرفی اولیه آنها در فهرست ۳۰ منطقه اولویتدار در کشور توسط سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور صورت گرفته است.
بدری اظهار کرد: علاوه بر معرفی و شناسایی ژئوسایتها و میراث زمینشناختی از سایر الزامات فرایند تاسیس ژئوپارک، انجام برنامههای مدیریتی، امور حفاظتی، تفسیر، برنامههای توسعه گردشگری و آموزش جامعه محلی، مدارس است که پس از انجام این امور توسط دست اندرکاران ژئوپارک و مسئولان ذیربط، پرونده این دو منطقه به یونسکو ارسال شده است.
مدیر پژوهش سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور گفت: برای اینکه یک منطقه به عنوان نامزد ژئوپارک مطرح شود، بر اساس ضوابط یونسکو در مرحله نخست، باید از لحاظ جاذبهها، پدیدهها و سایتهای زمینشناختی غنی باشد.
به نقل از روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، بدری با تاکید بر اینکه ژئوپارکها، پیش از مطرح شدن در سطح ملی و بینالمللی بایستی الزامات یونسکو را در حوزههای حفاظتی، آموزشی همچنین توانمندسازی و توسعه اقتصادی جامعه محلی بگذراند، خاطر نشان کرد: این سازمان، ژئوپارکها را یکی از رویکردهای نوین آمایش سرزمینی میداند و در این راستا راهاندازی ژئوپارک در مناطق مستعد به ویژه در روستاها، مناطق کم برخوردار و کم بهره از منابع نفتی و معدنی در صورت عملکرد صحیح و موفق میتواند یکی از مناسبترین راهکارهای موفق در توانمندسازی جامعه محلی از لحاظ اقتصادی و اشتغال زایی باشد.
ژئوپارکها، محدودههای جغرافیایی هستند که در آن محدودهها، سایتها و پدیدههای کمنظیر و بینظیر زمینشناختی دارای ارزش علمی و آموزشی در کنار سایر جاذبههای علمی، فرهنگی تاریخی، طبیعی و بویژه جامعه محلی قرار دارد که سه هدف آموزش، حفاظت و توسعه اقتصادی جامعه محلی را دنبال میکند.