روایت است تکیه «آقا سید هاشم» پس از تکیه «دولت»، در دوران قاجار برای عزداریهای محرم برپا شده؛ تکیهای که پس از حدود یکونیم قرن با وجود تغییراتی در ظاهر هنوز پابرجاست.
به گزارش هفتگرد، «آقا سید هاشم» نام یکی از تکیههای قدیمی تهران در میدان بهارستان است که گفته میشود قدمت آن به دوره ناصرالدین شاه قاجار میرسد. این تکیه که سال ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۲۶۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده، میراث سید هاشم شیرازی از نوادگان شاهچراغ است.
در این حسینیه قدیمی تهران که بر اساس شواهد موجود پس از «تکیه دولت» دومین تکیه برای عزاداران حسینی بوده، منبری چوبی به قدمت حدود ۱۴۵ سال وجود دارد که یکی از قدیمیترین منبرهای تهران به شمار میرود و مردم برای حاجتروایی به آن دخیل میبستند. همچنین در موزه کوچک این تکیه، نسخ خطی و ۳۱ جلد کتاب چاپ سنگی که از آثار دوره صفویه و قاجاریه به جای مانده، نگهداری میشود و علمی هم با قدمت بیش از یکصد سال در این تکیه قرار دارد.
این تکیه که همچنان توسط نوادگان سید هاشم شیرازی اداره میشود، حدود ۷۰ سال پیش توسط حسین لرزاداه ـ معمار معاصر ـ بازسازی و تعمیر میشود. تکیه «آقا سید هاشم» با وقفیات خود حدود ۵۰۰ متر مربع مساحت دارد و همچنان در ایام محرم میزبان سوگواران است.
بازسازیهایی که انجام شده، دیگر سبک و سیاق گذشته را ندارد و به شکل مدرن درآمده است. احمد مسجدجامعی سال ۱۳۹۳ در برنامه تهرانگردیاش از تکیه سید هاشم شیرازی بازدید کرده و با انتقاد از ورودی مدرن این حسینیه گفته بود: ورودی این هیئت قدیمی، مدرن شده و باید این ورودی به سبک و سیاق گذشته خود بازگردد.