پژوهشگران میگویند بهجای مصرف غذاهای فوقفراوریشده، افراد باید زمان بیشتری را برای پختوپز و تهیه غذای خود صرف کنند.افرادی که بیشترین غذاهای فوقفراوریشده را مصرف میکنند ۲۸ درصد سریعتر از دیگران به کاهش مهارتهای شناختی دچار میشوند.
به گزارش هفتگرد، یک مطالعه جدید مصرف غذاهای فوقفراوریشده مانند سوپهای بستهبندی، سسها و غذاهای آمادهمصرف را با زوال مهارت شناختی (مغز) مرتبط دانست.
مطالعات قبلی غذاهایی مانند هاتداگ، سیبزمینی سرخکرده، نوشابه گازدار، کلوچه، کیک و سایر غذاهای لذتبخش را با بیماریهایی مانند چاقی، مشکلات قلبی و گردش خون، دیابت و سرطان مرتبط میدانستند، اما مطالعه اخیر کاهش مهارت شناختی را نیز به این فهرست اضافه کرد.
به گزارش سیانان، این مطالعه جدید نشان میدهد خوردن این غذاها میتواند بر کاهش کلی مهارتهای شناختی از جمله در بخشهایی از مغز که کنترل عملکرد اجرایی را برعهده دارند- به عبارت دیگر توانایی پردازش اطلاعات و تصمیمگیری- اثرگذار باشد.
در این مطالعه، غذاهای فوقفراوریشده غذاهایی «با فرمولاسیون [دستورالعمل ساخت] صنعتی (روغن، چربی، قند، نشاسته و پروتئین ایزوله) که حاوی هیچ ماده غذایی کاملی نیستند یا ارزش غذایی کمی دارند و معمولا طعمدهنده، رنگ، امولسیونکنندهها و سایر افزودنیهای تزیینی دارند»، تعریف شدند.
این مطالعه نشان داد مردان و زنانی که بیشترین غذاهای فوقفراوریشده را مصرف میکنند، در سطح جهان ۲۸ درصد سریعتر از دیگران به کاهش مهارتهای شناختی دچار میشوند. کاهش عملکردهای اجرایی آنها نیز ۲۵ درصد سریعتر از همتایانشان بود که غذاهای فوقفراوریشده نمیخوردند.
رودی تانزی، استاد عصبشناسی دانشکده پزشکی هاروارد و مدیر واحد تحقیقات ژنتیک و پیری بیمارستان عمومی ماساچوست بوستون، به سیانان گفت: «این نتایج جدید اگرچه به مطالعه و همتاسازی بیشتر نیاز دارد، کاملا قانعکنندهاند و بر نقش حیاتی تغذیه مناسب در حفظ و ارتقای سلامت مغز و کاهش خطر بیماریهای مغزی با افزایش سن تاکید دارد.»
این مطالعه که روز دوشنبه در کنفرانس بینالمللی سال ۲۰۲۲ انجمن آلزایمر ارائه شد، ۱۰ هزار برزیلی را در طول یک دهه بررسی کرد که کمی بیش از نیمی از شرکتکنندگان زن، سفیدپوست یا تحصیلکرده بودند و میانگین سنی آنها ۵۱ سال بود.
بر اساس این مطالعه، غذاهای فوقفراوریشده منبع ۲۵ تا ۳۰ درصد از کل کالری دریافتی در برزیلاند.
این میزان در ایالات متحده ۵۸ درصد و در انگلستان حدود ۵۷ درصد است.
بر اساس نتایج این مطالعه، «افرادی که بیش از ۲۰ درصد از کالری روزانه خود را از غذاهای فراوریشده تامین میکنند، در مقایسه با افرادی که کمتر از ۲۰ درصد از این غذاها مصرف میکنند، ۲۸ درصد سریعتر کاهش مهارتهای شناختی عمومی و ۲۵ درصد سریعتر کاهش عملکرد اجرایی داشتند».
این معادل مصرف روزانه ۴۰۰ کالری یا بیشتر از غذاهای فوقفراوریشده برای افرادی است که روزانه دو هزار کالری مصرف میکنند.
این مطالعه نشان داد افرادی که بیشترین احتمال مصرف غذاهای فوقفراوریشده را دارند، «جوانان، زنان، سفیدپوستان، تحصیلکردگان و دارندگان درآمد بالاترند و احتمال آنکه هرگز سیگار نکشیده باشند، بیشتر و احتمال آنکه در حال حاضر مصرفکننده الکل باشند، کمتر است».
این مطالعه نشان داد افراد باید زمان بیشتری را برای پختوپز و تهیه غذای خود صرف کنند.