«به زودی خواهد رسید روزی که گویندۀ این دیوان به یاری خدا شاعری بزرگ گردد…»؛ جملهای بود در توصیف آیندۀ «سایه» که عبدالعلی طاعتی در مقدمۀ «نخستین نغمهها» نوشت.
به گزارش هفتگرد، هوشنگ ابتهاج نخستین مجموعۀ شعرش را با نام «نخستین نغمهها» در ۱۹ سالگی (سال ۱۳۲۵) منتشر کرد. این مجموعه که شامل شعرهایی به شیوه کهن است، در حالی منتشر شد که «سایه» هنوز با نیما یوشیج آشنا نشده بود. همچنین گفته میشود که ابتهاج در این مجموعه تحت تاثیر حافظ بوده است.
انتشارات طاعتی، ناشر نخستین دفتر ابتهاج جوان بود و چنانکه صفحۀ این نشر بهتازگی نوشته است، نخستین اثری که غلامرضا طاعتی به انتشار آن رغبت نشان داد، مجموعۀ شعرهای «سایه» بود.
عبدالعلی طاعتی، نویسنده، شاعر و روزنامهنگار فقید اهل رشت که از همکاران دهخدا در تألیف «لغتنامه» بود و رسالۀ «دینداری، دکانداری نیست»، «حدیث سعدی»، «دفاع اتسالینگراد/ لنینگراد»، تصحیح لغتنامۀ «صحاح الفرس» و… از آثارش هستند، در مقدمۀ این کتاب نوشت: این نخستینبار است که شاعری ۱۹ساله از اهل گیلان، نخستین سرودههای خود را بهصورت کتابی مستقل انتشار میدهد. گیلان را به نداشتن و نپروریدن شاعر در همه جا مشهور کردهاند و این راست نیست… این مجموعۀ شعر گواهی بر شاعرپروری گیلان است. …بهزودی خواهد رسید روزی که گویندۀ این دیوان به یاری خدا شاعری بزرگ گردد.
غلامرضا طاعتی، مؤسس کتابفروشی طاعتیِ رشت که همزمان با افتتاح کتابخانۀ ملی این شهر در سال ۱۳۱۳ شروع به کار کرد، بود. طاعتی از اعضای «انجمن اخوت» نیز بود و به حسن خلق، مردمداری و کتابشناس بودن شهرت داشت. طاعتی علاوهبر نخستین آثار هوشنگ ابتهاج، نخستین آثار محمود طیاری را نیز منتشر کرد و از آغازگران نشر پژوهشهای گیلانشناسی بهشمار میآید. (مشاهیر نشر کتاب ایران، رمضانی نژاد، بهنام، مؤسسۀ خانه کتاب، ۱۳۹۴)
«سایه» پنج سال پس از انتشار دفتر اول خود به دست غلامرضا طاعتی، «سراب» را منتشر کرد که نخستین مجموعه او به اسلوب جدید و در قالب چهارپارهاست.
از دیگر آثار او به «سیاه مشق»، «شبگیر»، «زمین»، «چند برگ از یلدا»، «تا صبح شب یلدا»، «یادگار خون سرو» و… میتوان اشاره کرد.
پیکر هوشنگ ابتهاج که در شامگاه ۱۸ مردادماه از دنیا رفت، چهارشنبه (۲۶مردادماه) به ایران میرسد و مراسم تشییع پیکر او در روز ۲۷مردادماه در تهران برگزار میشود و روز جمعه در رشت به خاک سپرده خواهد شد.