تابستان سال جاری هوای شهر لندن به قدری گرم شد که روزنامهها تیترهایی کار کردند مبنی بر اینکه دمای هوا از دمای هوای داغ شهر دبی فراتر رفته است.
به گزارش هفتگرد، کشورهای اروپایی مانند اسپانیا و پرتغال نیز یکی پس از دیگری رکوردهای دمایی را در سال جاری ثبت کردند. در واقع نیمکره شمالی شاهد افزایش دمای بیسابقهای بود، آتش سوزیهای جنگلی بخشهایی از اروپا را فرا گرفت و خشکسالی منابع غذایی را تهدید میکند و اغلب، شهرهای اروپایی شاهد شرایط آب و هوایی گرمتری نسبت به شهرهای خلیج فارس بودند.
اما کارشناسان بر این باورند که میزان دما به تنهایی معیار مناسبی برای زیستپذیری یک شهر نیست- ترکیبی از گرما و رطوبت معیار بررسی این موضوع به حساب میآید و به همین دلیل است که خاورمیانه حتی با میزان دمای یکسان به مراتب کمتر از اروپا قابل سکونت است.
خاورمیانه هنوز بسیار گرم است. شهر آبادان با ثبت دمای ۵۳ درجه سانتیگراد در پنجم ماه اوت، رکورد گرمای خشک امسال را به نام خود ثبت کرد. اما این شرایط را با سطح رطوبت بالا در منطقه ترکیب کنید و حتی این شرایط میتواند این منطقه را به مکانی غیرقابل سکونت تبدیل کند.
زمانیکه هوا مرطوب است کاهش دما سختتر اتفاق میافتد زیرا بدن ما برای انتقال گرمای خود به هوای «مرطوب» بهجای هوای خشک با چالش بیشتری مواجه است و باعث میشود تعریق و کاهش دمای بدن سختتر شود. اندازهگیری گرما همراه با رطوبت، دمای حبابِ تر نامیده میشود. این شرایط بهطور مستقیم به توانایی بدن ما برای خنک کردن خود از طریق تعریق اشاره دارد.
“تاپیو اشنایدر”، استاد علوم و مهندسی محیط زیست در موسسه فناوری کالیفرنیا گفت: خاورمیانه بهطور ویژه در برابر افزایش دمای جهانی آسیبپذیر است. در حقیقت این منطقه گرم است و میتواند مرطوب باشد. بنابراین، گرمایش زمین میتواند آنرا به منطقهای تبدیل کند که ممکن است سلامت انسان را با خطر مواجه کند.
در ۱۹ جولای، انگلیس گرمترین روز ثبت شده خود را تجربه کرد و برای اولین بار دمای ۴۰ درجه سانتیگراد را پشت سر گذاشت. در همان روز، میانگین دما در لندن و دبی ۳۴ درجه بود اما دمای حبابتر در لندن ۲۰ درجه سانتیگراد و در دبی ۲۷ درجه سانتیگراد بود.
خلیج فارس یکی از معدود مکانهایی در جهان است که میزانی از دمای حباب تر را ثبت کرده که از آستانه بقای انسان یعنی ۳۵ درجه سانتیگراد فراتر رفته است. دمای حبابتر به میزان ۳۵ درجه سانتیگراد به این معنی است که بدن دیگر نمیتواند خود را به میزانی خنک کند که بتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد.
به گزارش شبکه خبری سی ان ان، برخی شهرها در این منطقه برای مقابله با گرما خود را به دستگاههای تهویه مطبوع پیشرفته مجهز کردهاند اما برخی دیگر از این امتیاز بیبهره هستند. اوایل ماه جاری از کارمندان شهر بصره در عراق خواسته شد به دلیل دمای بالا در خانه بمانند. هرچند، خانوارها فقط تا ۱۰ ساعت برق از شبکه سراسری دریافت می کنند و افرادی که توانایی مالی دارند، برای پوشش ساعات دیگر به ارائه دهندگان ژنراتورهای خصوصی پول میدهند.