محققان پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی و علوم جوی، موفق به ثبت اختراع دستگاه «استخراج گرمایی با ستون جاذب برای استخراج و جداسازی ترکیبات فرار و نیمه فرار از بافت جامدات» شدند.
به گزارش هفتگرد، مهندس داوود جاهدی وایقان در این باره گفت: دستگاه استخراج گرمایی با ستون جاذب (Thermal extraction device with adsorbent column) یکی از تجهیزات آزمایشگاهی مرتبط با آمادهسازی نمونه است که میتواند ترکیبات فرار و نیمهفرار را که پایدار دمایی هستند، از بافت جامدات جدا کرده و روی جاذب جمعآوری کند.
او هدف از ساخت این دستگاه را کاهش مصرف حلال آلی و رفع مشکل از دست رفتن ترکیبات استخراج شده و امکان ذخیره آن برای تکرار آنالیز با دستگاه کروماتوگرافی گازی عنوان کرد.
جاهدی در خصوص بخشهای تشکیل دهنده دستگاه و همچنین روش کار آن، اظهار کرد: دستگاه استخراج گرمایی طراحی شده، متشکل از یک بخش واجذب کننده و یک بخش جمعآوری کننده است که در بخش جمعآوری کننده، از ستون حاوی جاذب استفاده شده و برای افزایش پتانسیل جذب دمای ستون حاوی جاذب، با استفاده از خنککننده ترمال کاهش مییابد.
به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه اقیانوسشناسی، وی افزود: نمونه اولیه دستگاه استخراج گرمایی برای اولین بار در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی، فناوری و فن بازار سال ۱۳۹۷ ارائه و ارزیابی شد و حائز سطح آمادگی فناوری (TRL) ۶ شد و امسال هم بهعنوان اختراع ثبت شد.
جاهدی در ادامه گفت: با وجود موفقیتهایی که در اختراع دستگاه استخراج گرمایی حاصل شد، نیازمند سرمایهگذاری و بهینهسازی بیشتر طرح فوق برای رساندن به تولید صنعتی محصول هستیم.