نماد سایت پایگاه خبری هفت گرد

از دانشمندان چینی و روسی بپرسید آقای زاکانی

گاز متان در آرادکوه ، این ادعایی از سوی ناسا بود که شهردار تهران علیرضا زاکانی تکذیبش کرد و ناسا را متهم به دروغگویی کرد. او البته تاکید داشت که از گروهی پژوهشگر دانشگاه شریف خواسته تا داده ها را بررسی کنند و به مردم توضیح دهند. اما یک راه معتبر داخلی هم برای این کار وجود دارد. رجوع به داده های ماهواره ایرانی خیام که از تابستان به کمک روسیه به فضا پرتاب شده است.

در این باره کاظم کوکرم، خبرنگار حوزه علم و سردبیر پیشین مجله نجوم می گوید: «ناسا به عنوان سازمان ملی هوافضای آمریکا نهاد مقدسی نیست که هر آنچه منتشر می کند را بخواهیم بگوییم حتما درست است. اساسا هیچ گفته علمی را نمی توانیم بپذیریم بدون اینکه داده هایش را تحلیل کنیم. ولی خوبی اطلاعات ناسا این است که تحلیل پذیر هستند. هر آنچه که آنها رصد می کنند در قالب مقالات علمی منتشر می شود و قابل بررسی است. آنچه جامعه علمی آن را معتبر می‌داند، در دنیای امروز پیدا می‌کند. برای اینکه صحت یک ادعایی که از سوی ناسا یا هر سازمانی علیه ایران، چین ، روسیه یا هر نهاد دیگری منتشر می‌شود ، تنها کافی است در موتورهای جست و جوی مقالات علمی مثل گوگل اسکولار یا ساینس دایرکت یا جاهای دیگر از این قبیل درباره شان جست و جو کنیم. اینگونه با خواندن مقالات و واکنش‌های نهادهای علمی مستقل می بینیم این ادعاها درست است یا نه.»

کوکرم درباره اصطلاح ناسای دروغگوی شهردار تهران می گوید: «آنچه آقای زاکانی احتمالا به عنوان دروغ ناسا به آن اشاره داشته احتمالا ناشی از استناد ایشان به ادعاهایی مثل ماموریت فضاپیمای آپولواست. همان شایعه قدیمی که می گویند این عملیات هرگز انجام نشده و یک ماموریت دروغ بوده است. اگر ایشان بر این استدلال ناسا را دروغگو نامیدند تنها با یک سرچ ساده انبوهی از مقالات و یافته‌ها نه فقط متعلق به خود ناسا که بلکه پژوهشگران چینی و ژاپنی به دست می آید که انجام چنین عملیاتی را تایید کردند. روی دستاوردهای علمی آن ماموریت مطالعه کردند و نتایجش در دسترس است. پس بدون هرگونه سوگیری تنها کافی است ببینیم جامعه علمی درباره یک سازمان که در حوزه علم هم پژوهش می‌کند چه سوگیری دارد.»

این روزنامه نگار متخصص در حوزه علم به شهردار تهران می گوید: «اگر آقای زاکانی تخصص در حوزه فضایی ندارند، کما اینکه من هم سطح اطلاعاتم در حد یک روزنامه نگار حوزه علم است، کافی است که ببینند در حوزه هوا فضا چه واکنش‌های علمی درباره پژوهش های ناسا یا یافته های آنها از جمله همان تصاویر منتشر شده از وجود منبع گاز متان بر فراز آراد کوه وجود دارد. اینکه متخصصان چه می گویند. از آنجا که ممکن است متخصصان داخلی ما یک مقداری به خاطر مسائل مختلف تحفظی داشته باشند ایشان می توانند نظر متخصصان کشورهایی چون چین ، روسیه و متخصصان کشورهایی که به آنها اطمینان دارند را جویا شوند.»

خروج از نسخه موبایل