مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان صبح امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه از آغاز عملیات مرمت و احیای هتل ایران رشت خبر داد، گفت: هتل ایران یکی از مکانهای تاریخی رشت است که در سال ۱۳۱۴ با زیربنای ۱۸۰۰مترمربع احداث شده است.
بهگزارش هفت گرد و بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ولی جهانی ۷ اسفند ۱۴۰۱ با اشاره به اینکه این بنا در ابتدا مسکونی بود و بعد به مهمانپذیری تغییر کاربری داده، ضمن تشریح سوابق تاریخی هتل ایران گفت: هتل ایران به خاطر نوع خاص معماریاش، در خرداد ماه سال ۱۳۵۶ و به شماره ۱۵۱۶ در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسید، اما در سال ۵۷ کاربری قبلی خود را از دست داد و به نفع بنیاد مستضعفان تا سال ۱۳۷۷مصادره شد.
جهانی، در ادامه همین مطلب افزود: سازمان میراثفرهنگی وقت به قصد احیا، هتل ایران را از بنیاد مستضعفان خریداری کرد و سال ۱۳۸۶ هتل ایران مرمت شد.
او با اشاره به واگذاری این مجموعه به بخش خصوصی و با بیان اینکه ۶۰ میلیارد برای مرمت و احیای این بنا توسط بخش خصوصی در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: واگذاری این مجموعه تاریخی از طریق صندوق حفظ و احیای وزارت میراثفرهنگی کشور انجام شده است بر اساس این طرح مقرر شده در عرض یک سال مرمت این پروژه آغاز و تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری برسد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری صنایعدستی گیلان، با اشاره اینکه شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراک در یونسکو انتخاب شده است، افزود: در این راستا بخشی از این هتل به عنوان موزه خوراک، و بخشهای دیگر به صورت فرهنگی، اقامتی و پذیرایی در نظر گرفته شده است.
جهانی، با بیان اینکه با راهاندازی این مجموعه پیش بینی میشود برای ۱۰۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد شود، افزود: کل نمای این ساختمان و تمام مغازههای پایین دست و تابلوهای مخدوش شده در اطراف هتل ایران باید به حالت اولیه برگردد.
هتل ایران در ضلع شمالی میدان شهرداری واقع شده است به لحاظ معماری و تاریخی مربوط به پهلوی اول است به دلیل موقعیت جغرافیایی شهر رشت که بزرگترین دروازه تجاری در شمال به حساب میآمد و مرکز مبادلات کالاهای بازرگانی بوده بعنوان دروازه اروپا از آن یاد میشده است به واسطه رفت و آمد تجار و بازرگانان به شهر رشت حدفاصل ۱۳۰۸ تا ۱۳۱۴ هتل باشکوهی به سبک معماری اروپای شرقی در زمینی به مساحت یک هزار و ۱۶۵ متر مربع در دوطبقه و یک نیم طبقه (کلاه فرنگی) ساخته و به نام هتل ایران نامگذاری شد.