کتابهای «جهانداری داریوش بزرگ» نوشته علیرضا شاپورشهبازی، «تبعید و ملت» نوشته افشین مرعشی و «مرگ اهریمن» نوشته سوزان استایلز مانِک منتشر شدند.
به گزارش هفت گرد، کتاب «جهانداری داریوش بزرگ» نوشته علیرضا شاپور شهبازی در ۱۷۳ صفحه با شمارگان ۳۳۰ نسخه و قیمت ۲۳۰ هزار تومان در انتشارات مروارید راهی بازار کتاب شده است. ویراست اول این کتاب در سال ۱۳۵۰ منتشر شده است.
در پشت جلد کتاب میخوانیم: این کتاب از حوادثی سخن میراند که پس از درگذشت کورش بزرگ، بنیادگذار ستودهنام و بلندآوازه ایرانشهر، بر سر این آب و خاک و بر نیاکان ما رفت. هدف از نوشتن این زندگینامه، بررسی عوامل و عللی است که میهن کورش را به لبه پرتگاه کشانید و بازگفتن کوششهای پهلوانانه و پیگیر داریوش هخامنشی در پاسداری از میراث کورش و نگهبانی ایرانیان و نیز شرح خدمات او به مردمش و جهانیان بوده است. مؤلف کتاب، دکتر علیرضا شاپور شهبازی (۱۳۸۵-۱۳۲۱) از باستانشناسان و تاریخنگاران زبده و استاد فقید ایران باستان در ایران، آلمان و ایالات متحده آمریکاست. ایرانشناس و کتابشناس برجسته ایرج افشار، هنگامی که از درگذشت او مطلع شد، در نوشتهای چنین تأکید کرد: «شهبازی یکی از دانایان ایران بود که روزگار ایران باستان، مخصوصاً عصر هخامنشی را نیکو میشناخت و درباره آن دوره تجربه میدانی، دید جهانی و آگاهی وسیع داشت.»
همچنین کتاب «تبعید و ملت: جامعه پارسیان هند و ساختن ایران مدرن» نوشته افشین مرعشی با ترجمه کامیاب شهریاری در ۳۷۴ صفحه با شمارگان ۳۳۰ نسخه و قیمت ۴۴۰ هزار تومان در نشر یادشده عرضه شده است.
در نوشته پشت جلد کتاب آمده است: هر چند تاریخ ارتباط پارسیان هند با ایران در دوره متأخر به نیمه قرن نوزدهم میلادی برمیگردد، با آغاز حکومت رضاشاه تبلیغات زیادی درباره تاریخ و فرهنگ ایران باستان، دین زرتشتی و بازسازی هویت ایرانی صورت گرفت و همین موضوع زمینهساز برقراری ارتباط بیشتر با پارسیان هند شد درحالیکه آنها نیز در جستوجوی یافتن ریشههای خود بودند.
کتاب حاضر، شرح بسیار دقیق و نکتهسنجانه این پیوندها و همکاریها در طی پنج فصل به قلم دکتر افشین مرعشی (استاد تاریخ در دانشگاه اوکلاهاما در ایالات متحده آمریکا) است: به سوی بمبئی و بازگشت، حامی و میهنپرست، تصور کردن حافظ، ابراهیم پورداود و همکارانش، و شمشیر آزادی.
دیگر کتاب منتشرشده در انشارات مروارید، «مرگ اهریمن: تاریخ پارسیان هند از منظر فرهنگ، هویت و خداشناسی» نوشته سوزان استایلز مانِک با ترجمه کامیاب شهریاری است که در ۲۷۴ صفحه با شمارگان ۳۳۰ نسخه و قیمت ۳۳۰ هزار تومان در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
در پشت جلد کتاب آمده است: با توجه به سابقه قابل توجه پارسیان، عموماً نه محققان هندی و نه غربی با جدیت کافی به آنها نپرداختهاند. بخشی از دلیل این نکته این است که به رغم مشارکت و سرمایهگذاری عمیق آنها در شبه قاره، پارسیان اغلب خود را متفاوت از جامعه بزرگ هند و تا حدودی خارج از آن میدانند. اگرچه زرتشتیان پارسی بیش از ۱۲۰۰ سال است که در هند سکونت دارند، اما هنوز خود را مهاجران ایرانی میدانند و ایران همچنان وطن معنوی آنها باقی مانده است. هندشناسان و ایرانشناسان بهطور یکسان تمایل داشتهاند که پارسیان را به عنوان جامعهای حاشیهای در حوزههای مربوطه خود بدانند؛ یعنی بهعنوان جامعهای که به خوبی در جریان اصلی جهان ایرانی یا هندی قرار نمیگیرد.
دکتر سوزان استایلز مانک (استاد تاریخ و فلسفه در دانشگاه ایالتی جکسون در ایالات متحده آمریکا) در تحقیق خود طی هفت فصل به واکاوی بسیار دقیق تاریخ پارسیان هند از منظر فرهنگ، هویت و خداشناسی پرداخته است: خاستگاه جامعه پارسی؛ ظهور قدرت روحانیت، اکبرشاه، پارسیان و اشراقیان، تجارت و دسیسه در سورات؛ مناقشه بر سر تقویم؛ پنجایت بمبئی؛ پرسبیتریها، مطبوعات و تعلیم و تربیت انگلیسی.