معاونت میراثفرهنگی با انتشار بیانیهای، هدف از برگزاری هفته میراث فرهنگی را ارتقای دانش و سواد میراثی جامعه، معرفی بهتر و بیشتر میراثفرهنگی از طریق رسانهها، جلب همکاری بیشتر نخبگان، انجمنها و تشکلهای مردمنهاد و بهرهگیری از فرصت بدست آمده برای بیان خدمات و عملکرد خود بیان کرده است.
به گزارش پایگاه خبری هفت گرد از اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی میراث فرهنگی، در بیانیه معاونت میراثفرهنگی به مناسبت هفته میراثفرهنگی آمده است:
«ایران عزیز با تاریخ و قدمتی کهن و تمدنی عظیم سابقهای به قدمت تاریخ دارد. آثار باقی مانده از گذشتگان و نیاکان ما در قالب میراث فرهنگی منحصربهفرد و غیرقابل جایگزین و دارای ارزش، احترام و اعتبار جهانی، به یادگار برای ما باقیمانده است که امروزه وظیفه آحاد ایرانیان را در هر جای جهان که هستند در حفظ، احیا، صیانت و نگهداری و نیز «معرفی و تبلیغ» آن را بس خطیر و سنگین کرده است.
میراثفرهنگی ملموس، ناملموس و طبیعی که در ایران فرهنگی جای دارد، در جهان رخنمایی میکند و گویای تاریخ کهن این سرزمین است.
وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با اغتنام از فرصت روز جهانی موزهها (۱۸ می)، روز ۲۸ اردیبهشت را آغاز “هفته میراثفرهنگی” نامیده است و برنامههای مختلف و متنوعی را در سراسر کشور اجرا میکند.
هدف از برگزاری هفته میراثفرهنگی، ارتقای دانش و سواد میراثی جامعه، معرفی بهتر و بیشتر میراثفرهنگی از طریق رسانهها، جلب همکاری بیشتر نخبگان، انجمنها و تشکلهای مردم نهاد و بهرهگیری از فرصت بهدست آمده برای بیان خدمات و عملکرد خود قرار داده است.
شعار روز جهانی موزهها در سال ۲۰۲۲ “قدرت موزهها” نامگذاری شده است چرا که امروزه موزهها نقش عملی در تحقق دموکراسی، صلح، همزیستی، دوری ازخشونت، افزایش مدارا و تضارب آرا، مشارکتپذیری مردم، توسعه و بسط دیپلماسی را نمایندگی میکند.
معاونت میراثفرهنگی بر این اساس شعار خود را در سال ۱۴۰۱ بر پایه “میراثفرهنگی، قدرت ملی و دولت مردمی” انتخاب کرده است تا از رهگذر آن بتواند پیوند بهتری میان مردم و دولت برای برپا ساختن (نهضت حفظ، احیا و معرفی میراثفرهنگی) را دنبال کند.
افتتاح و بهرهبرداری همزمان از ۷۲ طرح و پروژههای عمرانی، مرمت…اجرای بیش از هزار عنوان برنامه در سراسر کشور از جمله برنامههای مهم این هفته است.
رونمایی از لوح ثبت جهانی “برنامه پاسداری از هنرخوشنویسی”، تجلیل و قدردانی از جمعی از مرمتکاران، معماران و باستانشناسان و موزهداران، همایش بزرگ موزهداران کشور، همایش بزرگ هنر و تمدن خلیج فارس به روایت باستانشناسی، مراسم انعقاد موافقتنامه همکاری میان وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با نیروی انتظامی و سازمان اوقاف و امور خیریه برای ارتقای عرصه خدمت میراث به مردم از جمله برنامههای هفته میراثفرهنگی است.
پایان بخش برنامههای هفته که با سوم خرداد سالروز آزادی خرمشهر عزیز قرین است، به برنامههای حوزه دفاع مقدس اختصاص دارد.
نامگذاری هفته میراثفرهنگی که از ۲۸ اردیبهشت تا ۳ خرداد ۱۴۰۱ برگزار میشود، شامل:
چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت “قدرت موزهها، نوآوری، پایداری، جامعهسازی”
پنجشنبه ۲۹ اردیبهشت “حفاظت از میراثفرهنگی و مشارکت مردمی”
جمعه ۳۰ اردیبهشت “مطالعات دانشبنیان، پژوهش و آموزش”
شنبه ۳۱ اردیبهشت “مرمت و احیا آثار و بافتهای تاریخی”
یکشنبه یکم خرداد “ثبت ملی و جهانی آثار، دستاوردها و ظرفیتها”
دوشنبه دوم خرداد “پایگاههای تاریخی، اهداف ملی، ابعاد جهانی”
سهشنبه سوم خرداد “میراثفرهنگی و دفاع مقدس” است.
معاونت میراثفرهنگی از مردم عزیز، رسانهها، نهادها، تشکلهای مردمنهاد، نخبگان، صاحبنظران برای ایجاد نهضتی بزرگ در راستای “مردمی کردن حفاظت میراثفرهنگی” و “تبدیل میراثفرهنگی به فرهنگ عمومی” دعوت بهعمل میآورد.»