به گفته مدیرکل دیپلماسی عمومی وزارت امور خارجه تعامل روابط دیپلماسی به واسطه موزهها تعاملات فرهنگی را در بر دارد که نشاندهنده معرفی فرهنگ و تمدن هر کشوری است و ما به آن نیاز داریم.
روابط دیپلماسی موثر در گرو تعاملات فرهنگی
به گزارش پایگاه خبری هفت گرد، علیرضا دلخوش در مراسم گرامیداشت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی با اشاره به اثرگذاری فعالیتهای موزهها در آگاهی رسانی جامعه و تعامل فرهنگی در حوزه بینالملل، قدرت نرم را از جمله فعالیتهای دیپلماسی موزهها برشمرد و گفت: موزه اساس معرفی کشورهایی است که دارای تمدن کهن هستند
او با تاکید بر پیشنیه تاریخی تمدن ایران به منشور کوروش اشاره کرد که همچنان در سازمان ملل متحد مورد توجه بوده و ایران از طریق آن دارای ارزش و احترام است.
موزههای هسته قدرت فرهنگی کشورها هستند
رئیسکل موزه ملی ایران در ادامه این مراسم با اشاره به تعطیلی دوساله موزهها ناشی از شیوع ویروس کرونا بر اهمیت شکلگیری موزهها اشاره کرد و گفت موزهها یکی از اصلیترین هستههای فرهنگ هستند. این مجموعههای فرهنگی و تاریخی فراتر از تشکیلات اداری هستند و این در حالی است که بسیاری از افراد همچنان از موزهداری اطلاعات زیادی ندارند و از اشیای گرانبهای تاریخی بهعنوان گنج یاد میکنند که به نظرم این افراد ۲۰۰ سال از موزهداری عقب هستند.
موزهها پلی میان گذشته و حال هستند
مرتضی ادیبزاده، مدیرکل امور موزهها و اموال منقول فرهنگی تاریخی، موزهها را پلی میان گذشته حال دانست و گفت ارتباط، تعامل و مخاطبمحور بودن موزهها به آنها قدرت میدهد. از این رو گسترش دیپلماسی موزهای و ارائه تصویری شایسته از جایگاه تمدنی و تاریخی ایران یکی از مهمترین برنامههای ادارهکل موزههاست و تقویت این رویکرد در دستور کار قرار دارد.
موفقیت جامعه در گروی موفقیت موزهها
سیداحمد محیط طباطبایی، رئیس ایکوم ایران موفقیت جوامع را در گرو موفقیت موزهها دانست چرا موزهها یاداور اقدامات پیشینیان هستند که میتوانند در روند توسعه پایدار جوامع موثر باشند بخصوص اگر پژوهشهای دقیقی درباره موزههای و فععالیت تخصصی آنها انجام شده باشد.
او معتقد استهای امروز در دنیا ناشی از حذف گذشته است که ضمن بیهویتی افراد حال و آینده جوامع را نابود خواهد کرد. طباطبایی تاکید کرد موزهداران وظیفه بسیار مهمی دارند چرا که جایگاه موزهها در توسعه یک جامعه حائز اهمیت است. موزه امروز اهمیتی دوچندان بیش از گذشته دارد و نباید تنها بهعنوان یک مکان برای نمایش اشیای تاریخی تلقی شود.
مراسم گرامیداشت روز جهانی موزه و هفته میراثفرهنگی چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ با حضور علی دارابی قائم مقام وزیر و معاون میراثفرهنگی کشور در محل موزه ملی ایران برگزار شد. در این مراسم رجباف، مدیر بخش گردشگری دبیرخانه اکو، آیشه گل، مسئول برنامههای گردشگری دبیرخانه اکو، قادری، مسئول هماهنگی دبیرخانه اکو، جائو زی، فعال فرهنگی وابسته به سفارت چین حضور داشتند.
در این مراسم از موزهداران برجستهای چون نرجس شیخ اولیایی که 855 شی تاریخی را به موزه ملی تقدیم کرده، عبدالمجید آباد، نصرالله یعقوبی، فرزانه طاهری، خانم خانجانی، مظفر شامالی به عنوان موزهداران برجسته تقدیر شد. پایان/ح