نماد سایت پایگاه خبری هفت گرد

میراث فرهنگی نباید قربانی سیاست شود/ شورای عالی میراث فرهنگی رسمیت ندارد

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کرد نگاه سیاسی در حوزه میراث فرهنگی بی‌معناست و نباید میراث فرهنگی قربانی سیاست شود. او همچنین وجود شورای عالی میراث فرهنگی را بی‌معنا دانست.

به گزارش هفت‌گرد، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری به مناسبت هفته میراث فرهنگی نشستی را با حضور وزیر برگزار کرد. عزت‌الله ضرغامی، در این نشست خبری با اصحاب رسانه که در موزه ملی برگزار شده بود، گفت نگاه سیاسی به مسائل میراث فرهنگی ندارد و از اقدامات حکومت‌های گذشته و آنچه باقی مانده است باید گفت و نباید وجود آنها و اقدامات آنها را نادیده گرفت. او با اشاره به سه پاس ایران باستان و منشور کوروش گفت هزینه باور به پاسداری میراث فرهنگی ایران کهن را هم پرداخت کرده است.

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به یک سوم موزه‌هایی که زیر نظر این وزارتخانه وجود دارد اعلام کرد ۵۰۰ موزه‌ بصورت خصوصی و عمومی در اختیار سازمان‌ها و افراد است. ضرغامی با اعلام این موضوع از افتتاح سه موزه از سوی بنیاد مستضعفان اشاره کرد. او با اشاره به این موضوع و اهمیت حفظ و نگهداری اشیای قیمتی زیر نظر وزارت میراث و گردشگری در مورد “طرح استفاده بهینه از اشیای قیمتی” که از سوی مجلس شورای اسلامی مطرح شده بود موضع‌گیری کرد و گفت چنین طرح‌هایی باید پیش از ورود به مجلس به سازمان و نهاد مورد نظر منتقل شده و مورد بررسی و بحث قرار گیرد. در مورد این طرح، مجلس بدون هماهنگی و آگاهی وزارتخانه و شخص من عمل کرده که دارای اشکالات و خلاءهای بسیاری است. ما با بسیاری از نمایندگان صحبت کردیم و بنا شده فعلا این طرح در حال بررسی و اصلاح باشد اما اصل بیان این طرح باید از مجلس پیگیری شود.

آثار باستانی، قربانی صاحبان قدرت و ثروت هستند

ضرغامی در ادامه صحبت‌های خود در مورد برخی ابهامات مطرح شده درباره تخریب برخی از آثار باستانی و همچنین تخریب برخی از اشیای نگهداری شده در موزه‌ها گفت تفکری وجود دارد که “حفاظت از میراث فرهنگی یعنی دور ماندن از نگاه‌ها” که من با این تفکر مخالف هستم چرا که اگر بنا باشد مردم اشیا و آثار باقی مانده از گذشتگان را نبینند، حفاری‌ها و پیدا کردن آثار گذشته بی‌معنا خواهد بود. او در ادامه این موضوع به مخزن‌های نگهداری آثار باستانی اشاره کرد که در نگاه برخی بی ارزش هستند: باید گفت جای تاسف است که به پدیده مخزن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در موزه ملی، ۱۰ برابر آثاری که به نمایش گذاشته شده، اثرهایی هستند که در مخزن موزه نگهداری می‌شود. اینها ازسوی همکاران من در این مجموعه جابجا شده است که در نظر داریم این اثار در استان‌ها و شهرهای مختلف به نمایش گذاشته شوند.

او در توضیح وجود موتورهای آبی در چاه‌های آب پاسارگاد وجود دارد گفت چاه جدیدی ایجاد نشده و همه آنها چاه‌های قدیمی هستند اما سازمان‌هایی با قرار دادن موتورهای گازی آب آن منطقه استفاده می‌کنند و تخلیه اب با موتورهای گازی بدون محدودیت است که قرار است از موتورهای برقی استفاده شود و به زودی این اتفاق رخ خواهد داد.

ضرغامی قدرت و ثروت را هم یکی از عوامل تخریب آثار باستانی برشمرد و گفت محوطه‌هایی از آثار باستانی به دلیل بی‌توجهی برخی از مدیران ازسوی صاحبان قدرت و ثروت تخریب شده و محیطی برای پاتوق معتادان تبدیل شده است. در این راستا اخیرا بازدیدی از شمس‌العماره داشتم و متوجه ساختمان بلندی شدم که حضور آن می‌تواند ارزش شمس‌العماره و موقعیت آن را خدشه‌دار کند.

به گفته ضرغامی، ظرفیت آثار باستانی و میراث فرهنگی ایران به گونه‌ای است که می‌توان سالانه ۵۰ مورد از این آثار را ثبت جهانی کرد اما سهمیه ایران برای این ثبت سالانه یک مورد است. از این رو جنگل‌های مشترک با آذربایجان که باید ثبت جهانی شوند طبق رایزنی‌هایی ازسوی جمهوری آذربایجان در حال پیگیری برای ثبت جهانی هستند.

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، پس از اهمیت ارزش معنوی آثار باستانی و میراث فرهنگی، اقتصاد را امری مهم در این حوزه دانست. اقتصادی که به رونق گردشگری کمک کنند تا هزینه حفظ آثار باستانی تامین شود. ازسویی او مرمت کاران را افرادی مهم در حوزه میراث فرهنگی دانست که حقشان آنطور که باید ادا نشده است. او در توضیح بیشتر گفت مرمت آثار باستانی نیاز به بودجه دارد. تامین هزینه‌ها و حقوق مرمت‌کاران و همچنین بیمه هنرمندان به اقتصاد گردشگری وابسته است لذا برنامه‌هایی در وزارت خانه در حال بررسی است. به گفته او در حال حاضر ۸۵۰ مرمت کار زیر نظر وزارت میراث درحال فعالیت هستند و پرداخت دستمزد آنها با تاخیر انجام شده است و وزارت میراث موظف به تامین حداقل‌های آنها خواهد بود. براین اساس به دستور رییس جمهوری، با دستگاه‌هایی که به خاطر آن‌ها حقوق مرمت‌کاران پرداخت نشده است، برخورد شده است و در 48 ساعت زمان طبق خواشته خودشان قرار است این موضوع برطرف شود.

پذیرش سرمایه‌گذاران خارجی در گردشگری به دور از تعارفات دیپلماتیک

ضرغامی در ادامه با اشاره به ظرفیت‌ها گردشگری ایران گفت این وزارتخانه به دور از تعارفات دیپلماسی آماده جذب سرمایه‌گذاران خارجی مانند ترکیه است تا برای ایجاد هتل و محیط‌های گردشگری همکاری‌های گردشگری صورت گیرد. او این اتفاق را نکته مثبتی در قبال تبلیغات منفی رسانه‌های غیرفارسی‌زبان دانست که به شهروندان خود اعلام می‌کنند به ایران سفر نکنند.ضرغامی درباره‌این موضوع گفت برخی مواردی در مورد بازداشت و دستگیری غیرایرانیان و توریست‌های حاضر وجود دارد که قابل بیان نیستند اما می‌توان موضوع را بصورت عملی و ساده حل کرد. چرا که وقتی یک غیرایرانی به عنوان توریست در منطقه ممنوعه شکار انجام می‌دهد باید ازسوی نهادهای مسئول با او برخورد شود.

از موارد مهم میراث فرهنگی که به نوعی دغدغه زندگی عادی تبدیل شده است. وجود مکان‌های عمومی مانند بازارها و مغازه‌هایی هستند که قدمت دیرینه داشته و یا جزو آثار باستانی هستند بنابراین اقدامی برای بازسازی و تغییر بهبود آنها نیاز به دخالت و نظارت وزارت میراث فرهنگی دارد. بسیاری از افراد از این موضوع ناراضی هستند. ضرغامی با اشاره به بازدید خود از بازار بزرگ تبریز گفت در این بازار به دلیل مسقف بودن بازار هوای آن در زمستان بیشتر از هوای آزاد سرد است اما مغاز‌ه‌داران بنا به قوانین میراث فرهنگی اجازه لوله‌کشی گاز ندارند و استفاده غیرقانونی از کپسول‌های گازی خطراتی را متوجه آنها و معماری بازار کرده است. براین اساس قرار است تا با استفاده از فناوری و تکنولوژی و با تایید کارشناسان این موضوع برای این بازار حل شود. از سویی بسیاری از بازاریان به بهانه مرمت و بازسازی در بازارهای تهران به دنبال گسترش مغازه‌های خود هستند که این کار هرگز ممکن نخواهد بود.

وزیر میراث فرهنگی و گردشگری از بخشی از صحبت‌های خود به عنوان عضو شورای عالی فضای مجازی از سانسور انتقاد کرد و گفت رسانه‌ها که کار اطلاع رسانی اخبار و وقایع سازمان‌ها را برعهده دارند در این راستا باید اجازه صحبت به دیگران هم داده شود و نباید افراد و فضای مجازی را محدود کنیم. تهیه گزارش:احمد افسری

خروج از نسخه موبایل