آمریکا با رایانه فرانتیر (Frontier) توانست در رده بندی ۵۰۰ سیستم قدرتمند رایانشی جهان در صدر فهرست قرار گیرد.
به گزارش هفتگرد، سیستم فرانتیر از آزمایشگاه ملی اوکریج (ORNL) با کمک سیپییوهای EPYC شرکت AMD کار میکند که جایگاه ابر رایانه ژاپنی «سیستم فوگاکو» (Fugaku) با سیپییوهای ARM A۶۴X را از آن خود کرد.
البته سیستم فرانتیر هنوز در ایالت تنسی در مرحله آزمایش است، ولی به تدریج و درآینده نیروی هوایی و وزارت انرژی آمریکا از آن استفاده خواهند کرد.
رایانه مذکور با پلتفرم Cray EX شرکت هیولت پاکارد فعال شده است. این نخستین نمونه شناخته شده از یک سیستم اگزااسکیل (مقیاس کلان) واقعی است که توان آن به ۱.۱ اگزافلاپ میرسد. این درحالی است که توان فوگاکو کمتر از ۴۴۲ پتافلاپ است. این ابر رایانه ژاپنی به مدت ۲ سال صدر نشین فهرست قدرتمندترین رایانههای جهان بود.
فرانتیر در مصرف انرژی نیز بسیار کارآمد است و توان پردازشی آن ۵۲.۲۳ گیگافلاپ به ازای هر وات است. توماس زاخاریا، مدیر آزمایشگاه ORNL در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «این واقعیت که سریعترین ماشین جهان از نظر انرژی نیز کارآمدترین به حساب میآید، بسیار شگفتانگیز است.»
در فهرست ۱۰ ابررایانه برتر جهان، دو سیستم چینی «تایهولایت» از مرکز ملی تحقیقات مهندسی و فناوری رایانشی و پارالل (NRCPC) و رایانه «تیان هه ۲ A» از دانشگاه ملی فناوری دفاع این کشور حضور دارند.
البته طبق گزارشها چین هم اکنون دو سیستم مقیاس کلان (تیان هه -۳ و سان وی اوشن لایت) را در اختیار دارد. اما به دلیل وضعیت فعلی سیاستهای نیمه رسانه، این کشور دستاوردهای جدید را آشکار نمیکند.