پنکه یا سیستم تهویه؛ کدامیک به نفع محیطزیست است؟
خنک نگهداشتن هوای محل زندگی با پنکه یا سیستم تهویه، در شرایطی که دمای محیط بیرون بالا است، کار آسانی نیست. اگر بخواهید این خنکی بهصورت پایدار ادامه داشته باشد، کار پیچیدهتری دارید.
به گزارش هفتگرد، دانشمندان اکنون بین آسایش انسان و هزینه-فایده دو سیستم خنککنندهی متفاوت، یعنی استفاده از پنکه یا سیستم تهویه، آنالیز انجام دادهاند و راهی پیدا کردهاند که بتوان به کمک آنها هم خنک ماند و هم گازهای گلخانهای کمتری به اتمسفر فرستاد.
در حال حاضر، انرژی الکتریکی که در آمریکا برای سیستمهای تهویه مصرف میشود، به اندازهی کل انرژی الکتریکی کشور انگلیس است. بر اساس دادههای آژانس بینالمللی انرژی، سیستمهای تهویه و پنکههای برقی حدود یک پنجم کل انرژی الکتریکی ساختمانهای موجود در دنیا را مصرف میکنند. بهعبارتی این دو سیستم خُنککننده حدود ۱۰ درصد کل انرژی الکتریکی مصرفی دنیا را بهخود اختصاص دادهاند. همچنانکه گرمایش زمین ادامه پیدا میکند، مصرف برق سیستمهای خنککننده نیز رو به افزایش است.
دانشمندان دانشگاه سیدنی اخیراً مقالهای در مجله The Lancet Planetary Health منتشر کردهاند که طی آن دریافتهاند ترکیب پنکه و سیستم تهویه میتواند در عین حال که آسایش انسان را در پی داشته باشد، تکیه بر برق را نیز کاهش دهد. در واقع استفاده از پنکه باعث میشود آستانه تحمل جهت روشن کردن سیستم تهویه افزایش پیدا کند و انسان تا ۴ درجه دیرتر احساس نیاز به سیستم تهویه کند. از طرف دیگر استفاده از سیستم تهویه مصرف انرژی کمتری دارد. تخمینهای دانشمندان نشان داده است که اگر از این ترکیب در استرالیا استفاده شود، مصرف برق و انتشار گازهای گلخانهای حدود ۷۰ درصد کاهش پیدا میکند.
در این مطالعه جدید، مشخص شده است که استفاده از سیستمهای کمهزینه مانند پنکه میتواند کمک کند تا انتشار گازهای گلخانهای کاهش پیدا کرده و امکان دستیابی به اهداف توافقنامه پاریس راحتتر شود.
محققین در این مطالعه ۵ سناریوی مختلف را مورد بررسی قرار دادهاند. در یک سناریو فقط از سیستم تهویه استفاده شده است و در چهار سناریوی دیگر پنکه نیز در ترکیب با سیستم تهویه در نظر گرفته شده و تنها تفاوت آنها سرعتهای متفاوت پنکهها بوده است. مدلسازیهای انجام شده نشان داده است که استفاده از بیشترین سرعت پنکه باعث بیشترین کاهش مصرف برق در حد ۷۶ درصد باشد.