محیط زیست تا دو سال آینده در تمام مناطق به شبکه بی سیم مجهز میشود
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه باید تا دو سال آینده تمام شبکه بی سیم در حوزه محیط زیست و مناطق فعال شود، گفت: این کار یکی از ضروریات تمام مناطق تحت مدیریت بخصوص در استان تهران است زیرا عمده این مناطق کوهستانی هستند و در حفاظت از حیات وحش مشکل دارند.
به گزارش هفتگرد از روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان تهران، حسن اکبری در بازدید از بخشهایی از مجموعه حفاظتی جاجرود شامل پارک ملی خجیر و سرخهحصار اظهار داشت: اصل حفاظت که نگه داشت ذخائر ژنی این مناطق (مجموعه حفاظتی جاجرود شامل پارک ملی خجیر و سرخهحصار) بوده محقق شده است اما مشکلات خاصی که در حوزه تعارضات نیز وجود دارد باید به شکل ویژه ای مورد توجه، بررسی و دستورکار پیگیری قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه به رغم همه تنگناهایی که به واسطه برخی تعارضات وجود دارد، وضعیت حیات وحش در این منطقه مناسب است، اظهار داشت: تراکم قوچ و میش واقعا در کشور استثنایی است و بخش عمده ای از ذخایر ژنی این گونه ارزشمند را ما باید در استان تهران و در این منطقه شاهد باشیم.
وی با بیان اینکه وضعیت آب منطقه بواسطه وجود چشمهها اکنون مطلوب است، افزود: به لحاظ رویشی هم منطقه از ظرفیت بالایی برخوردار است اما خشکسالی امسال بر پوشش گیاهی مناطق تاثیر گذار بوده و اندک نگرانی برای تغذیه حیات وحش در زمستان پیش رو وجود دارد.
اکبری ادامه داد: با توجه به اینکه این منطقه قدمت زیادی دارد و از با سابقهترین مناطق حفاظت شده کشور است، پاسگاه های محیط بانی منطقه نیازمند توجه بیشتری بوده که این موضوع در دستورکار پیگیری ستاد سازمان و استان تهران به منظور برخورداری از شرایط پاسگاهها برازنده منطقه، قرار دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از سخنان خود در حاشیه این بازدید، تاکید کرد: ما باید بتوانیم در مدت دو سال آینده تمام شبکه بی سیم را در حوزه محیط زیست و مناطق فعال کنیم و این هم یکی از ضروریات تمام مناطق تحت مدیریت بخصوص در استان تهران است، چرا که عمدتا این مناطق کوهستانی بوده و بعضا با مشکلاتی مواجه هستند.
وی با اشاره به اینکه، به لحاظ حریق هم این منطقه حساس است و باید تمهیدات لازم اندیشیده شود تا آسیب کمتری به آن وارد شود، گفت: با توجه به اینکه عمده رویش منطقه رویش فصلی است، زمانهایی که رویش زیاد است و با فصل گرما دچار خشکی می شود، می تواند احتمال حریق هم بالا باشد و در این خصوص گردشگران و طبیعت دوستان باید دقت ویژه ای داشته باشند.
اکبری با تشکر از حفاظت شبانه روزی محیط بانان که توانستهاند در کنار بزرگترین مرکز جمعیتی کشور چنین جمعیت قابل توجهی از گونه ارزشمند قوچ و میش را نگهداری کنند، تصریح کرد: نکته ای که وجود دارد این است که جمعیت قوچ و میش منطقه کنترل کننده طبیعی ندارد و این یک تهدید است که حساسیت ها و آسیب های خاص خودش را هم دارد.
وی بروز بیماری و مشکلات دیگر حاصل از تراکم بالای جمعیتی قوچ و میش مانند کوچ حیات وحش به خارج از زیستگاهها یا بیماریها و دیگر مواردی که می تواند به جمعیت آسیب بزند را از جمله این تهدیدات برشمرد.
اکبری ادامه داد: باید در این مورد بررسی و مطالعه لازم انجام شود که آیا تکمیل حلقه های زنجیره غذایی مخصوصا به سمت طعمه خواران بزرگ امکان پذیر است یا نه، و یا از طرفی آیا شرایط منطقه طوری است که ما بتوانیم طعمه خواران بزرگی مانند پلنگ را به منطقه برگردانیم، که اگر اینگونه مطالعات جواب دهد، می تواند یک اقدام ارزشمند برای تکمیل زنجیره غذایی منطقه باشد و یک کنترل کننده طبیعی برای جمعیت قوچ و میش در منطقه وجود داشته باشد تا دچار آسیب های بعدی نشویم.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست همچنین در بازدید از منطقه حفاظت شده ورجین با تشریح اینکه به طور کلی ورجین منطقه ای متفاوت از بقیه مناطق حفاظت شده است، اظهار داشت: تعارضات، ساخت و ساز، جاده و حضور انسان به صورت نقطه ای با زیستگاه های طبیعی منطقه درهم تنیده است.
وی افزود: ارتفاعات و قله های با ارتفاع بالا و برف گیر و با شیب زیاد باعث می شود با شروع فصل سرما حیات وحش به ناچار از ارتفاعات پایین آمده و در نتیجه دامنهها، حاشیه روستاها و مزارع را برای زندگی انتخاب کنند و این دست و پنجه نرم کردن حیات وحش با مستثنیات و جوامع محلی و همچنین عابران جاده های منطقه، مشکلات خاص خودش را دارد و بعضا حفاظت را دشوار می کند و زحمت دو چندانی را روی دوش محیط بانان و مسئولین منطقه و شهرستان می گذارد.
اکبری گفت: از طرف دیگر مسئله تعارضات، تصرفات و مقابله با تصرفات و زمین خواری، در واقع یکی از مشکلات و مسائل طاقت فرسایی است که در این منطقه کار محیط بانان را خیلی سخت می کند.
وی خاطرنشان کرد: مردم روستاهای این مناطق و ساکنین اطراف آن در رعایت حقوق حیوانات پیشگام هستند، و اگرچه تخلفاتی هم در حوزه شکار و صید وجود دارد، اما در مجموع اگر همکاری جمعی مردم در راستای حفظ حیات وحش و ایفای نقش مسئولیت های اجتماعی نبود ما هرگز امروزه شاهد این جمعیت حیات وحش در مناطقی مانند ورجین و مجموعه حفاظتی جاجرود نبودیم.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست در جمع بندی نهایی خود تاکید کرد: قطعا انتخاب مجموعه حفاظتی جاجرود که دو پارک ملی را در بر می گیرد و تداوم حفاظت آن به عنوان یک رویشگاه و یک ذخیره گاه ژنی مهم در کنار شهر تهران یک فرصت کم نظیر و استثنایی است.
اکبری گفت: شهر تهران از هر طرف توسعه پیدا کرده و چهره طبیعت کاملا به هم خورده است، اما با این وجود می بینیم در شرق تهران این مجموعه حفاظتی وجود دارد که نقش یک تنفس گاه طبیعی را برای شهر تهران بازی می کند و توانسته ذخائر ژنی و همینطور رستنی های اطراف محدوده تهران را به شکل تقریبا طبیعی حفظ کند و این بسیار ارزشمند است و قطعا می تواند برای آینده و نسل آینده هم یک میراث بسیار خوبی باشد.
رسیدگی به تعارضات مناطق تحت مدیریت محیط زیست برای افزایش ضریب حفاظت ضروری است
مدیر کل حفاظت محیطزیست استان تهران نیز در این بازدید گفت: رسیدگی به تعارضات مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست برای افزایش ضریب حفاظت ضروری است و در این راستا جلسات زیادی با مسوولان و نهادهای مربوطه برگزار شده است.
علیرضا مزینانی اظهار داشت: هدف از این بازدید ارائه گزارشی از وضعیت مناطق تحت مدیریت به معاونت طبیعی سازمان و بیان پاره ای از مشکلات و مسائل موجود در این مناطق و هم افزایی و هم اندیشی برای حل این مسایل بود.
وی با اشاره به اینکه اولویت کاری در حوزه محیط زیست طبیعی استان تهران، ارتقاء ضریب حفاظت مناطق و برطرف کردن مشکلات مربوط به زیستگاه های حیات وحش است، گفت: در این خصوص جلساتی در رابطه با کاهش تعارضات در مناطق با مسئولین و نهادهای ذیربط برگزار شده و مجموعه مدیریت محیط زیست استان تهران امیدوار است که این جلسات نتیجه بخش باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به ضرورت و حساسیت حفاظت از منابع آبی و حوضه های آبریز استان همچون سدهای ماملو، لتیان، ماملو و رودخانه جاجرود، افزود: از جمله موضوعات دیگری که در اولویت برنامه های استان قرار دارد رسیدگی به وضعیت پاسگاه های محیط بانی و انجام اقدامات لازم برای افزایش ظرفیت کمی و کیفی محیط بانان و ماموران اجرایی است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تهران، برخورداری از امکانات بروز در امر حفاظت را در کاهش مشکلات مربوط به کنترل و پایش مناطق تحت مدیریت مهم دانست و تصریح کرد: تلاش محیط بانان برای بقا و حفاظت از حیات وحش و برخورد با تصرفات غیرقانونی و انجام سایر ماموریتها قابل ستایش است، اما نکته ای که وجود دارد این است که عده و امکانات موجود جوابگوی همه مسایل نیست.
مزینانی خاطر نشان کرد: اهمیت موضوعات حوزه طبیعی در استان تهران قطعا کمتر از موضوعات محیط زیست انسانی نبوده و در این خصوص نیازمند توجه بیشتر و حمایت مالی و پشتیبانی از سوی سایر دستگاه های مسئول و متولی است.