یلدا آغازی بی آغاز دارد
قائم مقام وزیر و معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: با ثبت چهار عنصر جدید تعداد آثار ثبت جهانی شده ما به ۲۱ اثر رسید البته ما شش پرونده ارائه داده بودیم. با ثبت این چهار اثر یک رتبه صعود کردیم این درحالی است که در حوزه میراث ناملموس موضوع رقابت وجود ندارد بلکه حفاظت و صیانت از آثار و آیینها مهم است.
به گزارش هفتگرد، علی دارابی امروز چهارشنبه 30 آذر 1401 در نشست خبری خود با اصحاب رسانه با تبریک فرارسیدن شب یلدا و ثبت جهانی چهار عنصر میراث ناملموس ایران اظهار کرد: امسال یلدای ما رنگ و بوی دیگری دارد، امسال فارسی زبانان در هرکجای دنیا هستند همراه با ایرانیان یلدا را گرامی می دارند چرا که وقتی اثری ثبت جهانی می شود تنها متعلق به یک کشور و ملت نیست بلکه متعلق به همه جهانیان است.
او به ثبت چهار عنصر میراث ناملموس ایرانی اشاره کرد و افزود: در حالی این نشست در کشور مراکش برگزار شد که ما با این کشور ارتباط سیاسی نداشتیم و ثبت چهار عنصر و ارائه شش پرونده سابقه نداشت. پرونده های ملموس که شامل بناهای تاریخی می شود ما با 26 اثر جایگاه خوبی در دنیا داریم. در میراث فرهنگی ملموس هر کشور سالانه یک سهمیه دارد امسال پرونده ما ثبت 56 کاروانسرا بود و به علت مسائل بین روسیه و اوکراین و میزبانی روسیه، یونسکو این نشست را برگزار نکرد. اکنون سه پرونده کاروانسراهای ایرانی، جنگل های …. و ماسوله را در نوبت ثبت جهانی داریم که به دنبال ثبت جهانی آنها هستیم.
دارابی اضافه کرد: در حوزه میراث ناملموس 17 اثر ثبت جهانی شده داشتیم که با ثبت چهار عنصر جدید تعداد آثار ثبت جهانی شده ما در حوزه میراث ناملموس تعداد آثار ما به 21 اثر رسید البته ما شش پرونده ارائه داده بودیم. با ثبت این چهار اثر یک رتبه صعود کردیم البته این درحالی است که در حوزه میراث ناملموس موضوع رقابت وجود ندارد بلکه حفاظت و صیانت از آثار و آیینها مهم است.
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: در جریان برگزاری اجلاس با برخی از کشورها رایزنیهایی انجام شد برای حمایت از ایران و آثار و پرونده های ایرانی که آنها نیز موافقت کردند و از آنها درخواست کردیم که درباره آثار ایرانی صحبت کنند و آنها این موضوع را نیز قبول کردند و این یک دستاورد مهم برای ایران به حساب می آید چرا که همان طور که اشاره کردم در سالی این آثار ثبت جهانی شد که ما هیچ سهمیه ای نداشتیم.
دارابی افزود: شب قبل از ثبت جهانی یلدا مسابقه فوتبال ایران و آمریکا برگزار شد که متاسفانه ما شکت خوردیم اما وقتی فردا یلدا ثیت شد یکی از مسئولان یونسکو به من تبریک گفت و افزود اگر شما ایرانی ها در یک میدان شکست خوردید در یک میدان دیگر در سطح بین المللی پیروز شدید.
دارابی گفت: یلدا آغازی بی آغاز دارد. یلدا یگانه جشن شبانه ما ایرانی ها است. مهربانی، تکریم بزرگان و احترام به والدین از جمله مهمترین آیین های مرتبط با این شب است. در شب یلدا به حافظ و سایر شاعران نیز می پردازیم و اشعار آن ها قرائت می شود و باید به این آیین افتخار کرد که این آیین نسل به نسل به ما منتقل شده است.
او افزود: یک نکته بسیار مهم که باید به آن اشاره کنم این است که ما پرونده یلدا را با افغانستان به صورت مشترک ثبت کردیم گمانه زنی هایی انجام می شد در باره این که ممکن است افغانستان در این باره همکاری نکند اما نقش رسانه بسیار مهم است و نمایندگی یکی از روزنامه های ما در افغانستان با مسئولان این کشور مصاحبه کرد و به ثبت یلدا کمک کرد.
دارابی افزود: ما یک شورا تشکیل دادیم که بتوانیم برای 10 سال آینده اولویت ها را مشخص کنیم. یک شورای جامع با حضور صاحب نظران تشکیل شده است. این نیاز به اجماع همه افراد و نخبگان و صاحب نظران دارد و در همین جا از شما رسانه ها نیز برای ارائه نظر و پیشنهاد در این شورا دعوت می کنم. ان شاء الله با همت و توجه ای که اهالی رسانه برای افزایش و بالا بردن سواد میراثی جامعه دارند شاهد نقش آفرینی اصلی از سوی مردم برای صیانت و پاسداری از میراث فرهنگی ملموس و ناملموس ایران باشیم.