هفت خانه تاریخی تهران
هفت گرد– بخشی از فرهنگ و تاریخ ایران در دل پایتخت جاخوش کرده است. خیلیها شلوغیهایش را به یاد میآورند؛ اما نمیشود از زیباییها و جاهای دیدنی این شهر چشم پوشید. خیابانهای معروف قدیمی و خانه های قاجاری و خانه های تاریخی تهران تهران تماشا دارد. در آجربهآجر این عمارتها میشود ردی از روزهای گذشته ایران را دید. اگر قدمزدن در بناهای قدیمی را دوست دارید، پیشنهاد میکنیم از خانه های تاریخی تهران بازدید کنید.
در این شماره هفتانه به معرفی هفت خانه تاریخی تهران می پردازیم که بازدید از آن ها برای علاقمندان خالی از لطف نیست.
1- باغ موزه نگارستان
باغ موزه نگارستان از عمارتهای محبوب و معروف تهران است. فتحعلی شاه در دوره حکومتش دستور ساخت این عمارت را داد. در بین خانه های تاریخی تهران، باغ نگارستان بیشترین وسعت را دارد. این باغ در هر دوره کاربرد مختلفی داشت. اولین بناهای باغ را تخریب کردند و امروزه دانشسرا، موزه و کتابخانهای زیبا در آن ساختهاند. در دانشسرای باغ، افراد نامداری مثل ملکالشعرای بهار، علی اکبر دهخدا، پرویز خانلری و دیگران تحصیل کردهاند. درختهای بلندقامت باغ در بهار و پاییز دلبری میکنند. بدون شک عکسهایتان کنار حوضچههای کوچک و باغچههای پرگل باغ، تماشایی است. قدمزدن در حیاط باصفای عمارت حسوحال خوبی دارد. در باغ نگارستان میتوانید از موزه کمالالملک و آثار هنرمندهایی مثل جهانگیر ارجمند و محمود روح الامینی دیدن کنید.
آدرس: تهران، میدان بهارستان، محدوده خیابان صفیعلی شاه و خیابان دانشسرا
2- خانه تیمورتاش
خانه تیمورتاش یکی از خانه های قاجاری تهران است. خیلیها آن را به اسم موزه جنگ میشناسند. ساخت بنای اصلی این خانه به زمان ناصرالدین شاه قاجار برمیگردد. معماری این عمارت آنقدر چشمگیر است که در نگاه اول محو تماشایش میشوید. میتوانید سبکهای ایرانی، هندی و روسی را یکجا در آن ببینید. طبقه اول در این عمارت، موزهای از سلاحهای جنگی است. در این موزه از سردیسهای فرماندههای بزرگی مثل عباس بابایی، سرلشگر فلاحی و… نگهداری میکنند. بعد از بازدید از طبقه اول به طبقه دوم بروید. دوربینتان را بیرون بیاورید و چند عکس یادگاری در این طبقه بگیرید. آیینهکاریهای فضای داخلی، شیشههای رنگارنگ، پنجرههای ارسی و گچبریهای ظریفش نشانی از هنرمندهای بزرگ کشور است.
آدرس: تهران، خیابان کارگر جنوبی، خیابان پاستور، دانشگاه جنگ
3- خانه صادق هدایت
خانه صادق هدایت یکی از خانه های قاجاری تهران است که این نویسنده، کودکی و نوجوانیاش را در آن گذراند. صاحب اصلی خانه، پدر صادق هدایت یعنی هدایتقلیخان اعتضادالملک بود. معماری زیبای خانه و کاشیکاریهای گلوبوته روی دیوار حیاط، حسوحال گذشته را زنده میکند. باغچهکاریهای چشمنوازش هم سبک سنتی خانه را نشان میدهد. در دوره پهلوی، فرح این خانه را خرید و قصد داشت تا مرکز ادبی هدایت را راهاندازی کند؛ اما مرمت خانه تا سال 1356 طول کشید. بعد از انقلاب مدتی، خانه هدایت مهدکودکی برای بچهها بود. متأسفانه این کار آسیبهایی به بافت اصلی خانه هدایت رساند. امروزه خانه صادق هدایت را به کتابخانه تبدیل کردهاند. این خانه زیر نظر بیمارستان امیر اعلم است. این بیمارستان بیشتر اسناد بیمارها و مدارکها را در خانه هدایت، نگهداری میکند. به همین خاطر امکان بازدید از آن وجود ندارد.
آدرس: تهران، خیابان سعدی، خیابان شهید سروش الدین تقوی، کنارخانه سفیر کبیر دانمارک یا همان سفارت سابق، پلاک ۳
4- خانه عین الدوله
عمارت عین الدوله از خانه های تاریخی تهران است که هرکسی را محو زیباییاش میکند. ساخت این خانه به اواخر دوره قاجار میرسد. ایوان بزرگی در طبقه دوم عمارت است که ستونهای متعددی دارد. این ستونها در طبقه پایینی هم به چشم میخورند و زیبایی خانه را چندین برابر میکنند. گچبریهای ظریف کارشده، روی طاقهای ایوان اثری از هنرمندهای بزرگ ایرانی است. باغ بزرگ و دلگشایش هم دست کمی از خود عمارت ندارد. درختهای بلندقامت حیاط، قدمت این خانه زیبا را نشان میدهد. در گذشته استخر بزرگی وسط حیاط بود که دیگر حتی ردی از آن نمانده است. اسم جدید این عمارت را نگارخانه برگ گذاشتهاند.
آدرس: تهران، پاسداران، میدان هروی، خیابان وفامنش، خیابان جمالی
5- خانه قوام السلطنه
در بین خانه های قاجاری تهران، خانه قوام السلطنه زیبایی چشمگیری دارد. خانه قوام السلطنه را این روزها به موزه آبگینه و سفالیه میشناسند. بیشتر از 100 سال از عمر این عمارت میگذرد. اولین مالک عمارت، قوام السلطنه از وزیرهای دربار قاجار بود. حتی اگر چیزی از معماری هم ندانید، زیبایی فضای بیرونی و داخلی عمارت شما را شگفتزده میکند. هنرمندی اتریشی، ویترینهای داخلی این بنا را طراحی کرده است. در دورهای از تاریخ، این خانه را به روسها واگذار کردند. به همین خاطر میشود سبکی از معماری روس را هم در آن دید؛ اما آیینهکاریها، گچبریها و منبتکاریهایش هنر ایرانی را نشان میدهد. در بازدید از این عمارت به تالارهای مختلفش هم سری بزنید. هرکدامش تماشایی است.
آدرس: تهران، خیابان جمهوری، خیابان سی تیر، پلاک 55
6- خانه موتمن الاطبا
خانه موتمن الاطبا از خانه های قاجاری تهران است که شاید بیشترتان در فیلمهای تاریخی آن را دیده باشید. این خانه متعلق به پزشک ناصرالدین شاه قاجار، میرزا زینالعابدین خان دنبلی ضرابی بود. مردم او را به اسم موتمن الاطبا میشناختند. اولین چیزی که در این خانه توجهتان را جلب میکند، پنجرهها و درهای فیروزهای است. این رنگ زیبا حکایت از سبک اصیل ایرانی دارد. خانه موتمن الاطبا از اولین خانههای چندطبقه تهران بود. بازتاب نمای بینظیر خانه و ستونها در حوض جلوی عمارت بسیار تماشایی است. در حال حاضر شرایطی را فراهم کردهاند که میتوانید از این لوکیشن برای عکاسیهایتان استفاده کنید.
آدرس: تهران، خیابان پامنار، محله عودلاجان، روبهروی مسجد کاشانی، انتهای کوچه موتمن الاطبا
7- خانه موزه مقدم
خانه موزه مقدم از خانه های قاجاری تهران است که خیلیها لقب زیباترین خانه جهان را به آن دادهاند. محمدتقی خان احتساب الملک یکی از بزرگهای دربار قاجار اولین صاحب این خانه بود. بعد از او خانه را به دکتر محسن مقدم فروختند. زیبایی این خانه در کلمهها نمیگنجد. این عمارت حیاطی سرسبز و دلگشا دارد. جالب است بدانید هر بخش از این عمارت، نشانی از آثار بهجامانده از دورههای مختلف است. در حیاط حوضچهای از سنگ مرمر است که سنگش را از حمام فتحعلی شاه گرفتهاند. بنای خانه از جنس آجر است؛ اما بخشی از آن را با کاشیکاری نقاشی کردهاند. این کاشیها آثار دوره زندیه و قاجار است. ستونهای زیبای عمارت چشمانداز فوقالعادهای دارد که چهل ستون را یادآوردی میکند. خانه موزه مقدم خانهای با هزاران آثار تاریخی است.
آدرس: تهران، خیابان امام خمینی، خیابان شیخ هادی، کنار بانک ملت