از علت مرگ «پیروز» تا تاکسیدرمی و حافظت از ژن
در پی تلف شدن «پیروز» توله یوز ایرانی، دامپزشک سازمان حفاظت محیط زیست درباره علت مرگ توله یوزپلنگ ایران و بیماریهای متعدد آن توضیح داد.
به گزارش هفت گرد، دکتر بابک باستانی دامپزشک سازمان حفاظت محیط زیست درباره علت تلف شدن پیروز اظهار کرد: «پیروز» متاسفانه وارد فاز حاد نارسایی کلیوی شده بود البته این مشکل بار اول نیست که رخ داده است.
وی افزود: «پیروز» دو نوبت دچار چنین مشکلی شده بود. بار اول دکتر پیتر کالدول – دامپزشک یوزهای آفریقایی – ایران بود و اعلام کرد که حیوان با مشکل نارسایی کلیه مواجه است. درنتیجه ما در تمام مدت درحال درمان بودیم. بار دوم که این مشکل رخ داد خودم توانستم مسئله را مدیریت کنم اما این دفعه بدترین حالت ممکن بود که اتفاق افتاد.
باستانی درباره روند درمان بیماری کلیوی «پیروز» توضیح داد: براساس مشورت با همکاران و تشکیل کنسرسیوم پزشکی مبنا بر این شد با درمانهای لازم آنزیمها را پایین بیاوریم تا عملکرد کلیه حیوان به حالت معمول خود بازگردد. تا روز گذشته این روند کاهشی بود اما متاسفانه دوباره آنزیمها بالا رفت و حال «پیروز» رو به وخامت گذاشت. مجبور به انجام درمانهایی شدیم که حداقل بتواند برای دیالیز صفاقی به اتاق عمل رود. دیالیز با موفقیت انجام شد و تا صبح هم آنزیمها خیلی کاهش پیدا کرد اما متاسفانه نارسایی کلیه صدمات غیرقابل جبرانی را به عروق، کراتین، مغز، کبد و دستگاه گوارش «پیروز» زده بود و حیوان نتوانست این شرایط را تحمل کند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا یکباره اوضاع از کنترل خارج شد، گفت: عملکرد کلیه «پیروز» هیچگاه عملکرد مورد انتظار ما نبوده است. کلیهها پس از دو بار نارسایی درست کار نمیکردند. شرایط پایدار بود اما به جهت عملکرد کلیهها ما انتظار اینکه روز از کار بیفتند و احتمال اینکه چنین اتفاقی رخ دهد را همیشه داشتیم.
دامپزشک سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: به همین جهت بهصورت مداوم آزمایش ادرار و خون از «پیروز» گرفته میشد تا بدانیم کلیه در چه شرایطی است؟
باستانی درباره بیماریهای «پیروز» اظهار کرد: این حیوان تنها با مشکل گوارش و کلیه مواجه نبوده بلکه با بیماریهای متعددی روبهرو بوده است اما مزمنترین، حادترین و کشندهترین آن نارسایی کلیه بود که ما را نگران کرده بود و دقیقا همین موضوع هم جان او را گرفت.
به گفته این دامپزشک براساس رایزنیها و تصمیمات سازمان حفاظت محیط زیست و دامپزشکان بنابر صلاحدید این بیماریها اعلام خواهد شد.
باستانی در پایان درباره اینکه وجود چنین بیماریهایی در یوزپلنگها امری طبیعی است؟ گفت: من در آفریقای جنوبی هم از این مشکلات در یوزپلنگها بسیار دیدهام.
تاکسیدرمی و حافظت از ژن پیروز
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پیروز توله یوز پردیسان که روز گذشته به علت نارسایی کلیوی تلف شد ، تاکسیدرمی و ژنش حفظ میشود.
غلامرضا ابدالی روز چهارشنبه در این خصوص افزود: تصمیم گرفته شد تا جسم پیروز تاکسیدرمی و برای همیشه ماندگار شود.
وی اظهارداشت: همچنین قرار است همراه با کالبدشکافی یک سری از اندام های جنسی حیوان نیز در بانک ژن نگهداری شود تا ژن پیروز برای همیشه محفوظ بماند.
مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به اینکه آیا اکنون پیروز کالبدشکافی شده است، گفت: کالبدشکافی پیروز را دانشگاه تهران انجام می دهد.
۱۰ اردیبهشت ماه امسال خبری منتشر شد که دوستداران محیط زیست را بسیار خوشحال کرد اینکه سه توله یوز از ایران یوزپلنگ ایرانی که در توران در اسارت بود به روش سزارین صحرایی متولد شد، پدر این تولهها فیروز نام دارد که با هدف تکثیر در اسارت، از طبیعت زنده گیری شده بود و در نهایت سه توله یوز از فیروز و ایران به دنیا آمد، اما مادر تولهها را تحویل نگرفت، از این رو مسوولان سازمان محیط زیست مجبور شدند که توله ها را دشتی بزرگ کنند، اما بنا به دلایلی اولین توله یوز در ۱۴ اردیبهشت یعنی سه روز پس از به دنیا آمدن تلف شد، دیری نپایید که دومین توله هم در ۲۸ اردیبهشت ماه تلف شد بنابراین تمام امیدها به توله سوم که پیروز نام گرفت بسته شد ؛ پیروز هم ۱۰ ماه زندگی کرد اما این حیوان هم روز گذشته به علت نارسایی کلیوی زنده نماند و تلف شد.