آخرین اخبارسینمافرهنگی

پروانه‌ها بر دوش برگزیدگان نشستند/ تجلیل از علی نصیریان برای فیلم «نوروز»

به گزارش هفت‌گرد، مراسم اختتامیه سی و ششمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان شب گذشته ۱۹ مهرماه ۱۴۰۳ با اجرای مهدی سلوکی و با حضور محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی، مجید زین‌العابدین مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و دبیر جشنواره، علی قاسم‌زاده شهردار اصفهان، اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان، خانواده شهدا، داوران کودک و نوجوان و جمعی از هنرمندان چون علی نصیریان، رضا بابک، ایرج طهماسب، علیرضا خمسه، محمدرضا شریفی‌نیا، شبنم مقدمی، محید اسماعیلی، محمدعلی باشه آهنگر، شهره سلطانی، محمدحسین لطیفی، بهروز افخمی، مجید مدرسی، رضا فیاضی، سیدجواد هاشمی، علی اوجی، افشین سنگ‌چاپ، سعید نجاتی، مستانه مهاجر، نفس بازغی و… برگزار شد.

در ابتدای مراسم مجید زین‌العابدین، دبیر جشنواره طی سخنانی گفت: سلام به کودکان غزه که جعبه مداد رنگی آن‌ها تنها یک رنگ دارد و آن قرمز است. امیدوارم بچه‌های غزه و بچه‌های لبنان تا سال آینده که باز هم دوره دیگری از این جشنواره برگزار خواهد شد، دنیای شادتری را تجربه کنند.

او ادامه داد: خدا را شاکرم که جشنواره سی و ششم به مراسم پرشور اختتامیه رسید و جشنواره در چهارمین دهه رشد و نمو خود وارد دوران بلوغ شده است.

زین‌العابدین گفت: جشنواره کودک مهمانی ندارد و همه در آن میزبان هستند. این جشنواره به وسعت داوران، هنرمندان و بچه‌ها و خانواده‌های آن‌ها است.

او اظهار کرد: جشنواره امسال بیش از ۲۴هزار بیننده داشت و فیلم‌ها در ۶۵ محور و در ۳ پردیس سینمایی در چهارباغ به نمایش گذاشته شد. ۴۹۶ فیلم در این جشنواره متقاضی رقابت بودند که فیلم‌های برتر در بخش ملی و بین‌الملل در حوزه فیلم‌های کوتاه، داستانی و انیمیشن، فیلم‌های بلند، داستانی و انیمیشن به رقابت پرداختند.

دبیر سی‌وششمین جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان اصفهان در ادامه از داوران و خبرنگاران تشکر کرد و افزود: از ۱۶۰۰ داور کودک و نوجوان و خبرنگاران نوجوان تشکر می‌کنم که در مدت یک هفته شور و نشاط را به اقصی نقاط کشور منتقل کردند. بچه‌های شهرهای دیگر نیز علاقه داشتند تا در این جشنواره شرکت کنند و با اینکه امکان تماشای آثار در استان‌های دیگر وجود نداشت، اما این کودکان از طریق قاب تلویزیون پیگیر جشنواره بودند.

زین‌العابدین ابزار امیدواری کرد که روزی سینمای کودک و نوجوان به قدری رشد کند که از طریق این جشنواره بتوان فرهنگ ایرانی و اسلامی را معرفی کرد.

دبیر جشنواره در پایان نیز گفت: امیدوارم شور و شکوهی که جشنواره سی‌وششم برای بچه‌های اصفهان رقم زد، بتواند در طول سال برای همه بچه‌های ایران رقم خورده و سال آینده نیز جشنواره پرشکوه‌تر برگزار شود.

علی قاسم‌زاده، شهردار اصفهان نیز در سخنانی با ابراز خوشحالی از اینکه در اصفهان چنین جشنواره‌ای برگزار شده است، بیان کرد: یکی از نشانه‌های سرزندگی، برگزاری چنین جشنواره‌هایی است. اگر دیدید در یک شهر، جشنواره‌های متعدد و متنوع برگزار می‌شود، به خصوص اگر این جشنواره‌ها در حوزه کودک و نوجوان باشد، این یعنی سرزندگی، یعنی حیات، یعنی بالندگی.

او ادامه داد: خدا را شاکرم که در طول این سال‌ها شهر اصفهان شاهد برگزاری جشنواره‌های متعدد در حوزه ملی و بین‌المللی و در حوزه کودک و نوجوان و جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان و جشنواره نقاشی کودک بوده است.

قلسم‌زاده از همه دست‌اندرکاران جشنواره تشکر کرد و گفت: به عنوان کسی که حدود ۲۰ سال است شاهد برگزاری چنین جشنواره‌ای هستم، شهادت می‌دهم که ۲ سال گذشته جزو بهترین سال‌های برگزاری جشنواره از حیث همدلی و هماهنگی بین کارگزاران و عوامل اصفهان و عزیزان بنیاد سینمایی فارابی بوده است. هرچند همیشه همکاری و همدلی‌ها خوب بوده، اما این ۲ دوره همکاری‌های خیلی خوبی داشتیم و جشنواره‌ها در سطح بسیار مطلوبی برگزار شد.

شهردار اصفهان با بیان اینکه اختتامیه جشنواره سی‌وششم، افتتاحیه و آغاز جشنواره سی وهفتم است، گفت: از سال گذشته دبیرخانه دائمی اجرایی جشنواره در اصفهان شکل گرفته است. از همین امشب عزیزان با پایان جشنواره سی‌و ششم در دبیرخانه دائمی آغاز جشنواره سی وهفتم را کلید می‌زنند.

او اظهار کرد: اتفاق خوبی که در حوزه کودک امسال تقریبا اجرایی شد، برگزاری ۳ رخداد همزمان و زنجیره‌وار در اصفهان بود. المپیاد فیلم‌سازی نوجوانان، المپیاد فیلم کوتاه و جشنواره فیلم کودک و نوجوان. یک پازل دیگر برپایی المپیاد فیلمنامه‌نویسی نوجوانان است که بخش مکمل خواهد بود و باعث پویاتر شدن جشنواره خواهد شد.

تقدیر از بزرگان حوزه کودک و نوجوان

در ادامه این مراسم مسئولان برگزاری جشنواره با انتشار کلیپی، یاد مرحوم هوشنگ حریرچیان، هنرمند بازیگر اصفهانی را گرامی داشتند.

سپس تصاویری از فیلم «نوزوز» جدیدترین اثر سینمایی که استاد علی نصیریان در آن ایفای نقش کرده است؛ پخش شد و با حضور محمد خزاعی، مجید زین العابدین، علی دهکردی، علی قاسم‌زاده و علیرضا خمسه از او تقدیر شد.

نصیریان پس از دریافت تندیس، در سخنانی از بنیاد سینمایی فارابی و مجید زین‌العابدین تشکر کرد که سینمای کودک را با برگزاری جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان زنده نگه داشته است و گفت: این جشنواره را نباید دست‌کم گرفت، زیرا نسلی را با هنر سینما آشنا می‌کند. فیلم وسیله‌ای برای معرفی هویت و فرهنگ ما به جهان است. البته باید بگویم سینمای ماقبل سینمای فرهنگی که به آن فیلم فارسی گفته می‌شود را هم نباید نادیده بگیریم. با اینکه آن نوع سینما از نظر محتوا ضعیف بود، اما جامعه را با سینما آشنا کرد. آن نسل که از اواسط دهه ۴۰ کار خود را شروع کرد و به خصوص بعد از انقلاب کارهای درخشانی در کشور به انجام رساندند.

در بخش دیگری از مراسم از محمدرضا علیقلی با پخش کلیپی به پاس سال‌ها تلاش و آهنگسازی برای آثار ماندگار سینمای کودک تقدیر شد. علیقلی به دلیل کسالت نتوانسته بود در مراسم حضور پیدا کند.

در این مراسم همچنین از رضا بابک تقدیر به عمل آمد و او با حضور روی سن و دریافت تندیس و تقدیرنامه از عوامل جشنواره تشکر کرد.

برندگان بخش ملی جشنواره فیلم و کودک

در ابتدای معرفی برگزیدگان سی‌وششمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان، نوه‌ها و فرزندان سردار شهید محمدرضا زاهدی، علی صالحی و فرزانه کلاهدوزان از شورای شهر اصفهان، کمال حیدری از معاونت شهرداری اصفهان روی سن حاضر شدند و برای بخش صلح و مقاومت، جایزه صلح (جایزه شهید بهنام محمدی) را به مرتضی رحیمی برای کارگردانی «آن‌دو» اهدا کردند.

در ادامه مجید زین‌العابدین و هیئت داوران بخش فیلم‌های بلند؛ محمدرضا شریفی‌نیا، علیرضا خمسه، مستانه مهاجر، ایرج طهماسب، مجید اسماعیلی، محمدامین همدانی و محمدعلی باشه آهنگر روی سن آمدند.

مجید اسماعیلی بیانیه هیئت داوران را قرائت کرد.

داوران در این بیانیه از کسانی که به زنده‌ بودن سینمای کودک کمک‌ کردند، تشکر کردند و درخواست کردند تا بخش کودک و نوجوان در جشنواره تفکیک شود.

همچنین در بخشی از این بیانیه آمده بود: از سینمای انیمیشن تشکر می‌کنیم و امیدواریم این حوزه بدرخشد. از افرادی که در زمینه آموزش و تربیت فعالیت می‌کنند درخواست می‌کنیم تا به سینماگران کمک کنند. امیدواریم به فیلم‌های برای کودک و درباره کودک بیشتر توجه شود.

در ادامه نیز برندگان بخش‌های مختلف معرفی شدند.

در بخش بهترین دستاورد فنی یا هنری، پروانه زرین به محمد عبدی برای طراحی و اجرای جلوه‌های ویژه فیلم «باغ کیانوش» تعلق گرفت.

در بخش بهترین فیلمنامه، جایزه به حسین قناعت برای فیلم «دختر برقی» تعلق گرفت و حامد گلناری دیپلم افتخار بهترین ایده‌پردازی را برای فیلم «مافیای شجاعان» دریافت کرد.

در حوزه بهترین بازیگر کودک و نوجوان ۴ بازیگر انتخاب شدند؛ رایان سرلک برای «دختر برقی» و «تابستان همان سال» و ماهتیسا پسندیده برای فیلم «بامبولک» جایزه بهترین بازیگر کودک را دریافت کردند و هیلدا کردیچه برای فیلم «دختر برقی» و امیررضا فرامرزی برای فیلم «آن‌دو» برنده پروانه زرین بهترین بازیگر نوجوان شدند.

محمدجواد موحد برای فیلم «باغ کیانوش» جایزه بهترین فیلم را دریافت کرد. فیلم «باغ کیانوش»، محصول سازمان سینمایی سوره و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است.

در بخش بهترین کارگردان، پروانه زرین به آرش معیریان برای فیلم «بامبولک» (بامبالا ۲) اهدا شد.

در بخش پویانمایی جایزه بهترین دستاورد فنی و هنری به مهدی جعفری برای پویانمایی «شمشیر و اندوه» تعلق گرفت.

کیانوش و فرزاد دالوند برای فیلم «شنگول و منگول» (گولز) در بخش بهترین کارگردانی پویانمایی بلند برگزیده شدند و پروانه زرین را دریافت کردند.

دالوند در زمان دریافت جایزه خود گفت: سرمایه‌گذاری در حوزه انیمیشن ریسک زیادی به همراه دارد و بسیاری حاضر نمی‌شوند در این حوزه سرمایه‌گذاری کنند.

پروانه ززین بهترین فیلم پویانمایی هم به محمدمهدی مشکوری برای فیلم «ببعی قهرمان» رسید.

سپس محمدرضا شریفی‌نیا، برای اهدای جایزه ویژه هیئت داوران روی سن حاضر شد و گفت: ۲ نوع فیلم داریم؛ برای کودکان و درباره کودکان. فیلم «تابستان همان سال» درباره کودک بود و به همین‌ دلیل اسم آن را از نامزدی بخش‌های مختلف حذف کردیم، اما فیلم خوب و شایسته‌ای است و به همین دلیل جایزه ویژه هیئت داوران به آن تعلق می‌گیرد.

به این ترتیب جایزه ویژه هیئت داوران به محمود کلاری برای فیلم «تابستان همان سال» اهدا شد که علی اوجی تهیه‌کننده، جایزه را دریافت کرد.

در ادامه جایزه ابونصر فارابی (تعلیم و تربیت) به حسین ریگی برای کارگردانی فیلم «میرو» تعلق گرفت.

سپس مجید زین‌العابدین، بهروز افخمی، محسن برمهانی معاون سیما، سیدجواد هاشمی، میثم بکتاشیان مدیر اجرایی جشنواره در اصفهان، رضا فیاضی و محمدحسین لطیفی برای اهدای ادامه جوایز روی سن آمدند و جایزه ویژه دبیر جشنواره را به مریم مدرس مطلق برای فیلم «مافیای شجاعان» اهدا کردند.

در ادامه مراسم علی دهکردی مدیر عامل خانه سینما در بخش بعدی این مراسم گفت: در سال جاری و به همت خانه سینما و انجمن بازیگران سینما اتفاق مهمی افتاد و اولین آیین‌نامه مقررات حضور بازیگران کودک و نوجوان مقابل دوربین، براساس جدیدترین پروتکل‌های بین‌المللی تدوین شد. این حرکت برای سینمای کودک جایگاه ویژه‌ای دارد و به‌نظر می‌رسد بهترین مکان برای نگهداری و قانونمند کردن آن جشنواره فیلم‌های کودکان و نوجوانان است که از سوی دوستان و همکارانم این آیین نامه به دبیرخانه جشنواره تقدیم می‌شود. امیدوارم همه مسئولین سینمای کشور تلاش کنند که این آیین‌نامه برای اعتلای سینمای کودک به قانونمندی خود برسد.

در بخش دیگری از این مراسم و در حضور کمال حیدری، مجید زین‌العابدین و علی دهکردی از محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی به دلیل احیای سینمای کودک و نوجوان تقدیر شد.

زین‌العابدین در تقدیر از خزاعی گفت: دکتر خزاعی در طول این سه‌سال برای سینمای ایران زحمات زیادی را متحمل شد. او برای احیای سینمای کودک و نوجوان نیز اقدامات موثری را صورت داد و به همین دلیل از ایشان تقدیر می‌کنیم.

در ادامه هم خزاعی در سخنانی با اشاره به اینکه جشنواره اصفهان نقش بسزایی در ایجاد انگیزه برای فیلم‌سازان و تهیه‌کنندگان داشته است، گفت: این جشنواره فرصتی فراهم کرد تا فیلمسازان جوان و مستعد بتوانند با اعتماد به نفس بیشتری به این بخش از صنعت سینما وارد شوند و در نتیجه، شاهد تولید آثار بیشتری در این حوزه باشیم.

او ادامه داد: در این مدت، به ویژه پس از پایان سال نخست مدیریت من در سازمان سینمایی که تحت‌تأثیر همه‌گیری ویروس کرونا بود، موفقیت‌های چشمگیری در حوزه تولیدات سینمای کودکان و نوجوانان حاصل شد. برخی از این تولیدات، علاوه بر نمایش داخلی توانسته‌اند به بازارهای بین‌المللی راه پیدا کنند و جایگاه سینمای کودک ایران را در سطح جهانی تقویت کنند. افزایش قابل توجه تعداد پروانه‌های ساخت و نمایش در این حوزه نشان‌دهنده رشد کمی و کیفی تولیدات است.

رئیس سازمان سینمایی با اشاره به اینکه همکاری میان سازمان سینمایی و وزارت آموزش و پرورش اهمیت زیادی دارد، بیان کرد: برنامه «زنگ سینما» با هدف آشنایی کودکان و نوجوانان با سینما و جذب آن‌ها به عنوان مخاطبان سینمای کودک اجرا شده است. اجرای این طرح گام مهمی برای جذب سرمایه‌گذاران به سینمای کودک است، چون حضور پررنگ‌تر کودکان و نوجوانان در سینما می‌تواند به افزایش تقاضا و در نتیجه رونق بازار این نوع فیلم‌ها کمک کند.

به گفته خزاعی برای اکران منظم و هدفمند فیلم‌های کودک و نوجوان برنامه‌ریزی شده است و فیلم‌های موفقی مانند «ببعی قهرمان» و پروژه در حال تولید «پسر دلفینی ۲» قرار است در آینده اکران شوند.

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه یکی از دلایل استقبال گسترده مردم از این جشنواره توجه به محتوای آموزنده فیلم‌ها است، اظهار کرد: جشنواره سی و ششم از نظر تعداد تماشاگران و میزان استقبال مردمی رکورد جدیدی را به ثبت رسانده و این رویداد را به موفق‌ترین جشنواره کودکان و نوجوانان در تاریخ سینمای ایران تبدیل کرده است.

خزاعی در ادامه صحبت‌های خود با بیان اینکه توجه به سینمای کودکان و نوجوانان نباید محدود به جشنواره‌ها باشد و باید در طول سال نیز از تولید و اکران فیلم‌های این حوزه حمایت شود، تاکید کرد که مشارکت همه‌جانبه نهادهای دولتی، خصوصی و سرمایه‌گذاران در توسعه سینمای کودک اهمیت بسیاری دارد.

او رشد تولیدات سینمایی در این حوزه را نتیجه توجه بیشتر به نیازها و علایق مخاطبان کودک و نوجوان دانست و گفت: سینمای کودکان و نوجوانان می‌تواند با جذب حمایت‌های بیشتر، به یک صنعت پویا و موفق تبدیل شود که نه تنها در داخل، بلکه در عرصه‌های بین‌المللی نیز موفق است.

خزاعی گفت: ۲۸ فیلم کودک و نوجوان طی این ۳ سال تولید شده و ۲۰۰ میلیارد نقدینگی به سینما وارد کرده است یا در حوزه بین‌الملل و بر اساس آمار دقیق بالغ بر ۳۰ میلیون دلار فروش سینمای پویانمایی طی این ۳ سال بوده است. استقبال از آثار پویانمایی ایرانی در کشورهای مختلف افزایش یافته و در ۳۰ کشور دنیا پویانمایی‌های ایرانی توسط بخش خصوصی اکران شده است.

رئیس سازمان سینمایی در پایان گفت: امروز موقعیتی در کشور و عرصه بین‌الملل حاکم است که باید از خود بپرسیم کجای تاریخ ایستاده‌ایم؟ فرجام این جنگ بی‌شک پیروزی است و مستضعفین قطعاً بر مستکبرین پیروز می‌شود، اما نسل‌های بعد از اقدام امروز ما سوال خواهد کرد؛ غزه، لبنان، سوریه و عراق سینما و سینماگر ندارد و امید جهان اسلام امروز به شما سینماگران است که این ظلم را روایت کنید، راوی این تاریخ باشید و اجازه تحریف تاریخ را ندهید. از همه سینماگران ملی، روشنفکر و نیمه‌روشنفکران خواهش می‌کنم درباره فلسطین و مردم غزه سکوت نکنند. ما درباره این روایت و این نسل‌کشی مسئولیم و باید راوی آن باشیم

بخش بین‌الملل جشنواره کودک و نوجوان

در بخش جایزه بین‌المللی، شبنم مقدمی به نمایندگی از هیئت داوران روی سن آمد.

به گفته مقدمی در این بخش از چین و برزیل و ایتالیا هم داورانی برای قضاوت فیلم‌ها حضور داشتند.

او در مورد داوران خارجی گفت: اعضای هیات داوران علاقه داشتند تا به ایران سفر کرده و مخصوصاً از شهر زیبای اصفهان بازدید کنند.

در ادامه هم برندگان جایزه بخش بین‌المللی جشنواره معرفی شدند که فیلم «دزد سگ» از کشور مکزیک به عنوان بهترین فیلم برنده اعلام شد.

بهترین کارگردانی به «پادشاه ال» از صربستان تعلق گرفت.

بازیگران فیلم «دو و پانزده دقیقه بعدازظهر» از کره‌جنوبی به عنوان بهترین بازیگران این بخش انتخاب شدند.

جایزه بهترین فیلمنامه نیز به فیلم «دو و پانزده دقیقه بعدازظهر» اهدا شد.

منصور وثوقی برای فیلم «برهوت» از ایران هم جایزه ویژه هیئت داوران بخش بین‌الملل را دریافت کرد.

سپس مستانه مهاجر برای معرفی جایزه ویژه هیئت داوران بخش بین‌المللی روی سن حاضر شد.

دیپلم افتخار بهترین بازیگر نوجوان به نفس بازغی تعلق گرفت.

سپس هیئت داوران بخش فیلم‌های سیفژ، سهیل موفق نویسنده و کارگردان و حامد علامتی، مدیر عامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان جایزه خود را به فیلم «دوست وحشی من» از روسیه اهدا کردند.

داوران نوجوان بین‌الملل هم جایزه خود را به فیلم «دوست وحشی من» از روسیه اختصاص دادند.

در بخش پایانی مراسم در حضور داوران کودک و نوجوان، محمد خزاعی، کمال حیدری و مجید زین‌العابدین بهترین فیلم بخش کودک و بهترین فیلم بخش نوجوان از دید داوران کودک و نوجوان معرفی شدند.

به ترتیب بهترین فیلم بخش کودک، «دختر برقی» به کارگردانی حسین قناعت و بهترین فیلم بخش نوجوان، «باغ کیانوش» از رضا کشاورز حداد در این بخش به عنوان برگزیدگان معرفی شدند.

منبع: میراث آریا

 

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا