با این هفت روش، کتابخوان شویم
خواندن کتاب نهتنها در دوران کودکی بلکه در تمام زندگی میتواند تخیل را برانگیزد، ما را وارد دنیاهای جدید کند و الهامبخش یا چالشبرانگیز باشد. به گزارش هفت گرد، در اینجا، ما هفت پیشنهاد برای پیگیری مطالعه کتاب داریم که به شما کمک خواهد کرد به کتابخوان دائمی بدل شوید.
۱. همیشه کتابی همراه داشته باشیم
اطمینان حاصل کنیم که همیشه در هر کجا که هستیم کتابی در دسترسمان باشد. از این طریق آسانتر میتوانیم هر جا و هر وقت در قطار، اتوبوس یا در اتاق انتظار مطب دندانپزشک دقایقی اضافی برای خواندن دست و پا کنیم.
مهم نیست که برنامه ما چقدر پر است، سعی کنیم در طول روز چند دقیقهای بیشتر برای مطالعه وقت فراهم کنیم، داریم از خانه بیرون میآییم و کیفمان جا ندارد؟ لازم نیست کتاب قطوری با خود ببریم، میتوانیم کتابی را در گوشی یا کتابخوان الکترونیک خود دانلود کنیم.
اگر نویسندهای یافتهایم که از کارش لذت میبریم مجموعه آثارش را بخوانیم. این کار جالبی است که نویسندهای فرقی نمیکند که دیکنز باشد یا دیوید ویلیامز را انتخاب کنیم و همه کتابهایش را در لیست مطالعه قرار دهیم.
۲.عادت منظمی در پیش بگیریم
با زمانبندی منظم و اختصاص وقت به مطالعه در هر صبح یا هرشب کتابخواندن را به بخشی از روال روزانه خود بدل کنیم و در خواندن غرق شویم. تنظیم برنامه روزانه به زودی مطالعه را به یک عادت بدل میکند.
اگر وقت ما برای مطالعه کم است، از تکنیک تندخوانی استفاده کنیم. تنها کاری که باید انجام دهیم این است که هنگام خواندن زمان بگیریم و به تدریج سرعتمان را افزایش دهیم. افزون بر این اگر در هنگام مطالعه حواسمان پرت میشود این روش کمک میکند که تمرکز داشته باشیم.
3. فهرست خواندنیها را از پیش آماده کنیم
آرزوهای بزرگ؟ گتسبی بزرگ؟ همیشه فهرستی از کتابهایی که میخواهیم بخوانیم -آثار کلاسیک یا جدید- در ذهن داشته باشیم یا آن را جایی ثبت کنیم. هنگامی که به پایان رمانی میرسید، اجازه ندهیم که جستوجو برای کتاب بعدی ما را از برنامهتان عقب بیندازد و از روال خارج کند و عادت خواندن را بر هم زند. باید منبعی مطمئن داشته باشیم که به آن رجوع کنید تا همیشه فهرست خواندنیهایمان تازه باشد و همواره برای خواندن اثر بعدی هیجانزده داشته باشیم.
۴. به کتابهای صوتی گوش دهیم
شنیدن کتابهای صوتی راه مناسبی برای خو گرفتن به داستان است، زیرا همزمان میتوانیم به کارهای دیگر هم رسیدگی کنیم. فهرست موسیقی ماهانه خود را تغییر دهیم و داستان صوتی خوبی در آن بگنجانیم. شما میتوانیم هر جا و هر وقت به داستان صوتی گوش دهیم: در ماشین، باشگاه ورزشی، در حالی که خانه را تمیز میکنیم یا هنگامی که بیرون از خانه در حال دویدن هستیم.
البته گوش دادن به کتاب صوتی، خواندن به شمار نمیآید، اما میتواند به ما کمک کند که به عادت پیگرفتن داستان بازگردیم. خوب است آثاری را در آغاز در قالب فایل صوتی گوش کنیم و بعد ادامه آنها را در کتاب بخوانیم.
۵. در یک گروه کتابخوانی عضو شویم
به صورت گروهی کتاب بخوانیم. عضویت در گروه کتابخوانی، راهی است عالی برای مطالعه، آشنایی با آدمهای جدید، شنیدن پیشنهادها و بهطور کلی برقراری ارتباط بیشتر با کتابها است. کسی را میشناسیم که از حرفزدن درباره برنامههای تلویزیونی محبوبش لذت نبرد؟ در گروههای کتابخوانی چنین صحبتهایی درباره کتابها درمیگیرد. با دیگران درباره این که از کدام بخشهای رمانی که خواندهایم، خوشمان آمده یا اینکه چطور تعلیقش طاقتمان را طاق کرده گفتوگو کنیم. این کار ما را تشویق میکند چیزهایی را که بهطور معمول نمیخوانیم و هرگز نمیشناختیم، بخوانیم. ممکن است ژانری را بیابیم که دوست داریم، اما هیچگاه نام آن به ذهنمان خطور نکرده باشد.
۶. کتابی را که دوست ندارید ناتمام رها کنیم
مجبور نیستیم کتابی را فقط به این سبب که شروعش کردهایم تا آخر بخوانیم. اگر فقط برای رسیدن به انتها مطالعه کنیم، خواندن ممکن است به کاری طاقتفرسا بدل شود. از ناتمام رهاکردن اثری که از آن لذت نمیبریم، احساس گناه نکنیم. سر وقت فهرستمان برویم و کتاب بعدی را آغاز کنیم. ما که از آینده خبر نداریم شاید بعدها بخواهیم سراغ اثری که رها کردهایم بروید و خواندنش را از سرگیریم. خلاصه خودمان را وادار نکنید که هر کتابی را که شروع کردهایم حتما به پایان ببریم. هرچه اثری که میخوانیم دوستداشتنیتر باشد سریعتر آن را تمام میکنیم.
۷. محیط مناسبی برای مطالعه مهیا کنیم
با وجود صدای گوشخراش تلویزیون در پسزمینه مشکل بتوانیم بر کتابی که در دست خواندن داریم تمرکز کنیم. عواملی که موجب حواسپرتی میشوند باید از محیط مطالعه حذف شوند. در ماههایی که هوا گرمتر است، بیرون برویم و درهنگام خواندن در هوای تازه تنفس کنیم. در زمستان پیش از رفتن به بستر کتاب بخوانیم که به بهبود خواب شبانه نیز کمک میکند.
البته همیشه نمیتوانیم از محیط پر سر و صدا خلاصی بیابیم، بهخصوص اگر خانواده پرسروصدایی داریم و در این وضعیت وقتی برای مطالعه جور میکنیم. در این شرایط بهتر است این ترفند را به کار ببندیم: با گوشدادن به موسیقی بدون کلام بهجای توجه به چیزهایی که حواستان را پرت میکند بر افکارمان متمرکز شویم.
تهیه: مریم بیات