ردیت (Reddit) چیست و چه قابلیتهایی دارد؟
ردیت انجمنی برای بحث و تبادلنظر درباره موضوعات مختلف است و تقریباً منبع تمامی اخبار و شایعات مهم به آن برمیگردد.
به گزارش هفتگرد، انجمن ردیت یکی از قطبهای اصلی اخبار روز دنیا است که در آن میتوان درباره هر موضوعی از اخبار و فناوری گرفته تا موسیقی و بازی بحث و تبادلنظر کرد. روزانه میلیونها نفر از Reddit بازدید میکنند و با یکدیگر بحث و گفتوگو میکنند. این انجمن خود را با عنوان «صفحه اول اینترنت» معرفی میکند؛ چراکه کاربران فعال در این پلتفرم زودتر از بقیه افراد از اخبار مهم دنیا باخبر میشوند و بهتر از عموم میتوانند ترندها را شناسایی کنند. در این مطلب با انجمن ردیت (Reddit) و سابردیت و نحوه فعالیت و جستوجو در این انجمن بیشتر آشنا میشویم.
ردیت چیست؟
ردیت انجمنی محبوب در فضای مجازی است که ممکن است در بدو ورود، ارتباطگرفتن با رابط کاربری آن کمی سخت باشد. درواقع، شاید بتوان بزرگترین ایراد ردیت را صفحه خوشامدگویی پلتفرم آن دانست که برای شروع فعالیت کاربر چندان کاربرپسند نیست. باوجوداین، اگر کمی در این پلتفرم دوام بیاورید، خواهید دید که محتوای پستها و مباحث و گفتوگوی کاربران از جذابیت زیادی برخوردار است و درباره هر موضوعی میتوانید با دیگر کاربران این وبسایت تبادلنظر کنید.
ردیت پلتفرمی است که محتوا، اخبار، انجمن و شبکه اجتماعی را باهم ترکیب میکند و به کاربر اجازه میدهد بدون هیچ محدودیتی و آزادانه دیدگاههایش را در قالب متن یا تصویر یا ویدئو در آن با دیگر کاربران بهاشتراک بگذارد.
انجمن ردیت را میتوان یکی از جوامع اینترنتی مهمی دانست که محبوبیت بسیار زیادی دارد و فعالیت در آن نیز تنها به موضوعاتی مانند تکنولوژی محدود نیست. کاربران بسیاری در این پلتفرم حضور دارند که روزانه دربارهی موضوعاتی مانند موسیقی، بازی، فیلم و حتی ارز دیجیتال باهم تبادلنظر میکنند و کاربران دیگر میتوانند به مطالب منتشرشده در پلتفرم ردیت رأی دهند.
نام ردیت (Reddit) از نوعی بازی با کلمات برگرفته شده است:
Read it -> Reddit
تا سال ۲۰۱۸، ردیت تقریباً ۳۳۰ میلیون کاربر فعال داشت و کاربرانی که در این پلتفرم حساب کاربری نداشته باشند، نیز میتوانند محبوبترین مطالب موجود در آنرا مشاهده کنند. در ردیت، نامهای کاربری با «u/» آغاز میشوند. برای مثال، کاربری با نام کاربری «u/Poem_for_your_sprog» در این پلتفرم حضور دارد که به پیامها وارونه پاسخ میدهد یا کاربری دیگر با نام کاربری «u/Shitty_Watercolour» در این پلتفرم فعالیت میکند که در پاسخ به پستها نقاشی ارسال میکند.
ساختار Reddit
کاربران در ردیت به محتوای دلخواه خود و مطالب سودمند رأی مثبت (Upvotes) میدهند و به محتوایی که نمیپسندند، نیز رأی منفی (Downvotes) میدهند. این آرا در طبقهبندی محتوا و مطالب تأثیر بهسزایی میگذارد و احتمال دیدهشدن بهوسیلهی سایر کاربران را افزایش یا کاهش میدهند.
سیاستگذاری ردیت و روش رأیدهی به محتوا باعث میشود محتوای جذابتر و باکیفیتتر بیشتر دیده شود و حتی درصورت دریافت آرای کافی، درنهایت در صفحه اول وبسایت قرار گیرد. البته کاربران میتوانند با پاداشهایی در قالب توکن، به نام کوین ردیت (Reddit Coin) نیز به دیگران پاداش دهند تا پستهای دلخواه خود را هایلایت و به بهتر دیدهشدن آنها کمک کنند.
رای دادن در ردیت
اشتراکگذاری مداوم اطلاعات و محتوا در ردیت و درواقع همان فعالیت کاربران، دلیل بقای این انجمن است و اگر روزی هیچ کاربری در ردیت پستی منتشر نکند، این پلتفرم از بین خواهد رفت.
آشنایی با برخی از اصطلاحات ردیت
جدا از اصطلاحات معمول و رایجی که کاربران در فضای مجازی استفاده میکنند، برخی اصلاحات بهطورخاص در پلتفرم ردیت بهکار میروند که درصورت آشنانبودن با آنها، ممکن است در ابتدا کمی گیج شوید. بهزبان ساده، در فضای پلتفرم ردیت از اصطلاحات عجیبوغریب زیادی استفاده میشود و تا زمانیکه در این انجمن فعالیت نکنید، نمیتوانید با همهی آنها آشنا شوید. با ردیتور شروع میکنیم: به تمام اعضای انجمن ردیت اصطلاحاً «ردیتور» میگویند. درادامه، چند نمونه از اصطلاحات رایج و کاربردی در ردیت را معرفی میکنیم.
AMA (مخفف عبارت Ask Me Anything): اصطلاح AMA یا «هر چی میخوای از من بپرس!» را معمولاً افرادی بهکار میبرند که اطلاعات زیادی برای بازگوکردن و بهاشتراکگذاشتن دارند. برای مثال، فردی معروف با چالشها و تجربههای جذاب، ممکن است داستان زندگیاش را بهاشتراک بگذارد. علاوهبراین، سابردیت مخصوصی برای AMAها وجود دارد که افراد شناختهشدهای مانند دانشمندان ناسا در آن به سؤالات کاربران جواب میدهند.
ELI5 (مخفف عبارت Explain Like I’m 5): اصطلاح ELI5 یا «طوری توضیح بده انگار ۵ ساله هستم!» زمانی مطرح میشود که درباره موضوعی پیچیده سؤال دارید و میخواهید موضوع بهطورساده برایتان توضیج داده شود. برای این موضوع هم مانند AMA ساب ردیت مجزایی وجود دارد.
ELI5 در ردیت
کاربری از دیگر اعضای ردیت خواسته است تا برایش توضیح دهند چرا برخی این لباس را سفید/طلایی و برخی آن را سیاه/آبی میبینند.
EDIT، ETA (مخفف Edit و Edited to Add): اصطلاحات EDIT، ETA معمولاً در کامنتهای زیر موضوعی اضافه میشوند تا دیگر کاربران موضوع را ویرایش کنند.
TL;DR (مخفف Too Long ; Didn’t Read): اصطلاح TL;DR یا «خیلی طولانی بود، نخواندم!» معمولاً در پایان پستها یا کامنتهای خیلی طولانی و برای انتقاد از طولانیبودنِ آن گذاشته میشود و بدینمعنی است که خواندن متن نوشتهشده از حوصله کاربر خارج است. همچنین، از این اصطلاح میتوان برای نشاندادن خلاصهای از متن اصلی استفاده کرد تا کاربرانی که زمان کافی یا حوصلهی خواندن آن را ندارند، تنها با خواندن متن مشخصشده با TL;DR، به نکته اصلی آن پی ببرند.
TIL (مخفف Today I Learned): اصطلاح TIL یا «امروز یاد گرفتم…» برای عنوانکردن موضوعی است که کاربر یاد گرفته است.
OP (مخفف Original Poster): اصطلاح OP برای نشاندادن پوستر اصلی هر پست بهکار میرود.
ساب ردیت چیست؟
سابردیت (Subreddit) اجتماع خُرد مبتنیبر موضوعی خاص در انجمن ردیت (Reddit) است. درواقع، به انجمنهای گفتوگوی تخصصی ردیت سابردیت میگویند که با عنوان تاپیک (Topic) نیز شناحته میشوند. در پلتفرم ردیت، برای هر موضوعی در هر زمینهای میتوان سابردیت عمومی یا خصوصی ایجاد کرد. کاربران برای عضویت در سابردیتهای خصوصی به اجازهی ادمینِ آن نیاز خواهند داشت.
سابردیتها با تمرکز روی موضوعی خاص، هرکدام قوانین، مقررات، اعضا و پستهای مربوط به خود را دارند و قوانین هر Subreddit را میتوان در نوار کناری سمت راست آن مشاهده کرد. اگر پس از جستوجوی بسیار متوجه شدید که سابردیت مدنظر شما در این پلتفرم وجود ندارد، میتوانید خودتان برای ساخت سابردیت اقدام کنید و مدیر اصلی آن باشید.
کارما در ردیت
کاربرانِ ردیت میتوانند برای مطالب و دیدگاههای خود کارما بهدست آورند. این کارما بازتابی از جایگاه و محبوبیت آنها در ردیت است. درواقع، اگر پس از مدتی ارسال پست و کامنت در پلتفرم ردیت فعالیت زیادی داشته باشید، در صفحهی پروفایل خود، گوشهی بالا سمت راست، یک جفت عدد مشاهده خواهید کرد که کارما نام دارند. کارما را میتوان راهکاری برای سرگرمکردن کاربران ردیت در این پلتفرم دانست که در خارج از ردیت هیچ کاربرد و ارزشی ندارد.
کارما در ردیت
هرچه پستهایتان رأی مثبت بیشتری دریافت کنند، کارمای شما افزایش مییابد و برعکس، هرچه رأی منفی بیشتری بگیرند، کارمای شما کم میشود. این واحد بهنوعی میزان اعتبار شما و مطالبتان را مشخص و زیادشدن آن قابلیتهایی برای فعالیتتان در ردیت فراهم میکند.
بَنشدن در ردیت
درصورتیکه در سابردیتها با واکنش منفی دیگر کاربران، بهخصوص مدیر آن سابردیت مواجه شوید یا از قوانین پیروی نکنید، مدیر آن سابردیت میتواند شما را بَن (Ban) کند. در چنین مواقعی، از خواندن پستها و کامنتهای کاربران دیگر بَن نمیشوید و میتوانید همچنان از محتوای صفحه اصلی استفاده کنید.
اگر مدیر سابردیتی شما را بَن کند، از پیوستن به موضوعات مختلف بَن میشوید و دیگر راه برگشتی هم ندارید؛ البته میتوانید با مدیری که شما را بَن کرده، ارتباط برقرار کنید و از وی بخواهید که شما را از فهرست افراد بَنشده خارج کند. باوجوداین، برخی از مدیران از دیگران سختگیرتر هستند و ردیت هیچ قانون خاصی برای این موضوع مشخص نکرده است و تصمیم به مدیران سابردیتها بستگی دارد.
توکن ردیت
در آوریل ۲۰۲۱ و با داغشدن بازار رمزارزها و ارزهای دیجیتال، ردیت اعلام کرد که ازاینپس کاربران میتوانند امتیاز کارمای خود را به توکنهای ERC-20 مبتنیبر شبکهی اتریوم تبدیل کنند. این پلتفرم امتیازهای جامعه (Community Points) را در قالب توکنهایی بر بستر بلاکچین اتریوم نیز عرضه میکند و کاربران میتوانند در ازای پستهای جدید و کامنتهای جذاب، این توکنها را ماهانه بهدست آورند و از آنها برای خرید عضویت و رأیدهی در نظرسنجیهای مهم استفاده کنند.
کاربران ردیت ۶ ماه فرصت دارند تا امتیازهایشان را برداشت کنند و برای استفاده از این توکنها نیز باید کیفپولهایی بر بستر بلاکچین اتریوم برای خود ایجاد کنند و با آدرس عمومی و کلید خصوصی که دراختیارشان قرار میگیرد، میتوانند به توکنهای خود دسترسی داشته باشند.
ردیت پریمیوم یا ردیت گُلد
در انجمن ردیت، کاربران میتوانند اکانتهای پریمیوم این انجمن را که با نام ردیت گُلد نیز شناخته میشوند، با پرداخت حدود ۱۰ دلار در ماه و نزدیک به ۱۰۰ دلار در سال تهیه کنند. کاربران دارای اکانت گُلد یا پریمیوم میتوانند به امکاناتی بیشتر از کاربران عادی دسترسی داشته باشند و هر قابلیت جدیدی که در ردیت توسعه داده شود، پیش از انتشار برای عموم، ابتدا دراختیار کاربران گُلد قرار میگیرد تا درصورت تمایل، آن را آزمایش و دیدگاه خود را اعلام کنند.
اکانت پریمیوم ردیت
علاوهبراین، عضویت در ردیت گُلد امکان دسترسی به سابردیتهای مخفی را نیز برای کاربر فراهم میکند و ویژگیهای بسیار جالب دیگری دراختیار او قرار میدهد. البته الزاماً برای لذتبردن از حضور در ردیت مجبور نیستید اکانت Reddit Gold تهیه کنید.
ثبت نام در ردیت
اگر با همه توضیحات دادهشده درباره ردیت، این پلتفرم را مکان مناسبی برای فعالیت میدانید، به صفحه لاگین این انجمن (Sign Up) مراجعه و ثبتنام کنید. پس از انجام مراحل ثبتنام، ردیت پیشنهادهایی برای پیداکردن سابردیتها و موضوعات مختلفی ارائه میدهد که ممکن است به آنها علاقه داشته باشید. اگر ازقبل سابردیتی را میشناسید و به آن علاقه دارید، کافی است نام آن سابردیت را جستوجو و بعد از پیداکردنش، Subscribe کنید.
در ردیت میتوانید هر تعداد اکانت که بخواهید بسازید و چندین حساب کاربری داشته باشید. علاوهبراین، برای عضوشدن در سابردیتها و مطالب مختلف هم محدودیتی وجود ندارد و شما این امکان را دارید تا در اجتماع بزرگی از افراد مطالب مختلف را بهاشتراک بگذارید و باهم گفتوگو و تبادلنظر کنید.
چند نکته جالب درباره ردیت
۱. هنگامیکه گروه کوچکی از هماتاقیهای دانشگاه ویرجینیا در سال ۲۰۰۵ ردیت را تأسیس کردند، هرگز فکر نمیکردند که این پلتفرم روزی به یکی از وبسایتهای موفق و محبوب فضای مجازی تبدیل شود. وقتی برای اولینبار وبسایتی را راهاندازی میکنید، طبیعی است که بازدیدکنندگان زیادی نداشته باشد و باید به آن زمان داد تا بین کاربران شناخته شود. حال اگر وبسایت شما تنها به محتوای ارائهشدهی کاربران وابسته باشد، برای شناساندن آن به مخاطبان، تنها راهی که پیش رو خواهید داشت، جعل کاربران برای آن پلتفرم است. مؤسسان ردیت از همین روش برای معرفی آن به دنیا استفاده کردند. درواقع، مدیران این وبسایت تمام محتوای پستشده در روزهای اولیه راهاندازی Reddit را تولید و ارسال میکردند.
پرسشهای متداول
۱. ردیت (Reddit) چیست؟
ردیت انجمن یا بهنوعی شبکهای اجتماعی است که کاربران در آن دربارهی موضوعات مختلف و در هر زمینهای بحث و گفتوگو میکنند.
۲. ردیتور (Redditor) به چه کسی گفته میشود؟
به هر کاربری که در ردیت فعالیت میکند، اصطلاحاً ردیتور گفته میشود.
۳. سابردیت (Subreddit) چیست؟
به هر اجتماع خوردی که در ردیت مبتنیبر موضوعی خاص ایجاد میشود، سابردیت گفته میشود. درواقع، سابردیتها انجمنهای تخصصی ردیت هستند.
۴. کارما (Karma) چیست؟ و چگونه افزایش یا کاهش مییابد؟
به امتیازهایی که کاربران در ازای دریافت رأی مثبت در ردیت بهدست میآورند، کارما میگویند. هرچه مطلب یا نظری رأیهای مثبت بیشتری دریافت کند، کارمای صاحب آن مطلب یا کامنت نیز افزایش پیدا میکند و درمقابل با آرای منفی، کارمای آن کاهش مییابد.