نوزادی که قربانی فقر فرهنگی شد
یک فعال حقوق زنان رها شدن نوزادی در سطل زبالهای در منطقه نازیآباد را ناشی از فقر فرهنگی دانست و فقر مالی را عامل دوم رخداد چنین وقایعی دانست.
به گزارش هفتگرد، کشف نوزاد در سطل زباله واقع در منطقه نازیآباد تهران بیش از اینکه ناشی از فقر مالی باشد ناشی از فقر فرهنگی است. افسانه اقبالنیا با بیان این موضوع عامل اصلی وقوع چنین رخدادهایی را که نمونههای مشابهی در شهرهای دیگر هم داشته است ناشی از محدودیتها و مسکوت گذاشتن ریشه مسائل دانست و تاکید کرد تا زمانی که بحث آموزش و مراقبت جدی گرفته نشود ما همچنان شاهد نوزادان رها شده در سطلهای زباله و خیابانها خواهیم بود.
او توضیح داد رها کردن نوزادان ناشی از ناآشنایی زوجها و شرایطی است آنها با آن روبهرو هستند. اقبالنیا روایت کرد در فعالیتهای خود در رابطه با زنان آسیب دیده و آگاه رسانی آنها با بسیاری زنان مواجه شده که نوزادان خود را به دلیل فقر رها کردهاند و یا در قبال گرفتن پولی نوزادان خود را به خانوادهای سپردهاند. ازسویی او تاکید میکند فقر مالی لزوم رها کردن نوزادان نیست چراکه بسیاری از خانوادههایی که شرایط مالی مناسبی ندارند اما رابطه خوبی با فرزندان خود دارند. او در اینباره به مادری اشاره کرد که درمان بیماری سرطان خود را رها کرد تا هزینه دانشگاه فرزند خود را تامین کند.
اعظم هاشمی، از فعالان حقوق زنان هم درباره رها کردن نوزاد در سطل زباله به خلأهای قانونی این موضوع اشاره کرد و گفت وقوع چنین رخدادهایی در همه کشورها مشاهده میشود اما قوانین سختگیرانه و پیگیریهای حقوقی آن را به حداکثر میرساند. او در اینباره به بانک اطلاعاتی (دی ان ای) در فرانسه اشاره کرد و گفت اگر کودک و نوزادی رها شود از طریق (دی ان ای) نوزاد والدینش شناسایی شده و برخورد قانونی با آنها میشود. بر اساس قانون فرانسه اگر کودک زیر 15 سال (از زمان تولد تا سن 15 سالگی) از طرف والدین رها شوند مجازات حبس ابد خواهند داشت.
اوبا اشاره به این مورد به خلاء قانونی آن در ایران و نداشتن بانک اطلاعاتی (دی ان ای) اشاره کرد که باعث میشود قوانین تعیین شده قابلیت اجرا نداشته باشند. چرا که والدین مجرم قابل شناسایی نیستند در نتیجه این عمل ممکن است بارها و بارها تکرار شود.
اعظم هاشمی درباره داستان این نوزاد رهاشده عواملی که موجب رها کردن این نوزاد در سطل زباله بوده است را مهم دانست و گفت این عامل باید پیگیری و آسیبشناسی شود. او آسیبشناسی چنین وقایعی را پیشگیری قبل از درمان دانست.
روز گذشته (3 خردادماه 1401) فیلمی در رسانهها و فضای مجازی منتشر شد که درباره رها شدن نوزادی در سطل زباله بود که از سوی یک زبالهگردی در منطقه نازیآباد پیدا شده بود. این نوزاد در کیسه مشکی زباله بود. زبالهگرد پس از پیدا کردن او با تماس به اورژانس او را نجات داد. این نوزاد به گفته رئیس مرکز اورژانس تهران، یحیی صالح طبری، در بیمارستان امیرالمومنین در بخش نوزادان بستری است و وضعیت جسمی خوبی دارد. این در حالی است که سرنوشت او و دلیل رها شدنش در سطل زباله تا کنون نامعلوم بوده است.