هفت اثر سینمایی درباره نقاشان با امتیاز IMDb بالا
هفت گرد– زندگی متفاوت و خاص نقاشان معروف همواره سوژهای ناب برای فیلمسازان مطرح بوده است و پرداختن به سرنوشت و بازسازی هنرمندانه آثار هنری در سینما یکی از المانهای سینمای رنگهاست.
در این شماره هفتانه به بررسی هفت اثر سینمایی با محوریت زندگی و آثار نقاشان مطرح میپردازیم که در سایت IMDb از امتیاز بالایی برخوردارند.
1- آندری روبلف (Andrei Rublev) با امتیاز IMDb: 8.1
آندری روبلوف (به روسی: Андрей Рублёв) فیلمی در ژانر درام تاریخی به کارگردانی آندری تارکوفسکی محصول ۱۹۶۶ اتحاد جماهیر شوروی سابق است. فیلم برداشتی آزاد از زندگی آندری روبلف، نقاش مشهور روسی دوره رنسانس است.
این فیلم درباره راهبی در قرون وسطی بود که به بزرگترین شمایل نگار تمام دوران ها بدل شد. تارکوفسکی فیلمنامه را با همکاری میخالکف- کونچالفسکی نوشت، و به صورت سیاه و سفید فیلمبرداری کرد، به جز فصلی که در ان شمایل های روبلف با تمام غنای بصری شان به نمایش در می اید. فیلم که در سال ۱۹۶۶ تکمیل شد و در جشنواره سال ۱۹۶۹ کن به نمایش درامد، تا سال ۱۹۷۱ در روسیه اکران نشد، و تا انموقع شهرت زیرزمینی فراوانی به دست اورده بود.
آندره روبلف را باید فیلمی خشن قلمداد کرد. در صحنه ای از فیلم نیاز به این بود که یک گاو در میان شعله های آتش شعله ور شود و تارکوفسکی بزرگ شخصا حیوان را به آتش کشید!. فیلم که از حیث بصری حالتی ایهام وار و تخیلی دارد، به صورت سیاه و سفید تصویربرداری شده و فقط در صحنه هایی که مجموعه آثار روبلف به نمایش در می آید، شاهد انفجار رنگ بر روی پرده هستیم.
2- خروج از مغازه کادو فروشی (Exit Through the Gift Shop 2010) با امتیاز IMDb: 8.0
خروج از مغازه کادو فروشی، فیلمی مستند، کمدی و جنایی، محصول سال ۲۰۱۰ کشور بریتانیا به کارگردانی بنکسی است. افراد مشهوری همچون بنکسی، مستر برینواش، شپرد فیری، اینویدر، ریس ایفانز و سوون در این فیلم مستند حضور داشتهاند.
فیلم خروج از مغازه کادو فروشی، نخستین بار در تاریخ ۲۴ ژانویه ۲۰۱۰ در بیست و ششمین دوره جشنواره فیلم ساندنس به نمایش درآمد و سپس در تاریخ ۱۶ آوریل ۲۰۱۰ به روی پرده سینماهای آمریکا رفت.
از جمله افتخارات این فیلم میتوان به نامزدی دریافت یک جایزه اسکار و یک جایزه بفتا و همچنین کسب جایزه در جشنواره انجمن منتقدین فیلم شیکاگو ۲۰۱۰ اشاره کرد.
این فیلم مستندی کمدی، تاریخی و جنایی محصول سال 2010 کشور انگلستان به کارگردانی بنکسی است که توسط کمپانی Paranoid Pictures منتشر شد؛ در این مستند افرادی چون بنکسی، مستر برینواش، شپرد فیری، اینویدر، ریس ایفانز، بورف، وندی اشر، راجر گستمن و غیره در آن حضور دارند؛ همچنین این مستند اولین بار در تاریخ 24 ژانویه سال 2010 میلادی در جشنواره بین المللی فیلم ساندس Sundance Film Festival اکران شد سپس در 5 مارس نیز در کشور انگلستان منتشر گردید؛ جالب است بدانید از زمان انتشار این فیلم بحثهای گستردهای در مورد واقعی بودن آن مطرح شد که در نهایت بنکسی در پاسخ به تمام سوالها از واقعی بودن آن خبر داد؛ این مستند پس از حضور در جشنوارههای بین المللی متعدد موفق شد برنده 24 جایزه از جمله جایزه بهترین مستند شده و نامزد دریافت 30 جایزه دیگر نیز شود که از میان آنها میتوان به نامزدی یک جایزه اسکار برای بهترین مستند و یک جایزه بفتا برای بهترین نمایشنامهنویس، کارگردان و تهیه کننده بریتانیایی اشاره کرد.
3- فریدا (Frida) با امتیاز IMDb: 7.4
فریدا (به انگلیسی: Frida) عنوان فیلمی است به کارگردانی جولی تایمور محصول سال ۲۰۰۲ با بازی سلما هایک، آلفرد مولینا و آنتونیو باندراس. این فیلم دربارهٔ زندگی نقاش مکزیکی سورئالیست فریدا کالو است و از رمانی به نام فریدا:زندگینامهای از فریدا کالو (۱۹۸۳) نوشتهٔ هایدن هررا اقتباس شدهاست.
در این فیلم هایک در نقاش فریدا و مولینا در نقش همسرش دیهگو ریورا بازی میکنند. هایک برای بازی در این نقش نامزد دریافت جایزهٔ اسکار بهترین هنرپیشهٔ نقش اول زن شد و موسیقی فیلم و چهرهپردازی آن جوایز اسکار آن سال را به دست آوردند.
خواهرزاده فریدا کالو واقعی، آنقدر تحت تأثیر این فیلم قرار گرفت که به سلما هایک یکی از گردنبندهای کالو را هدیه کرد.
سلما هایک برخی از نقاشیهای این فیلم را نقاشی کرد. اما دربارهٔ نقش ریورا، آلفرد مولینا به دلیل بازی در نقش دیگو ۵۰ پوند (۲۳ کیلوگرم) به وزن خود اضافه کرد.
4- مودیلیانی (Modigliani) با امتیاز IMDb: 7.4
مودیلیانی نام فیلمی است محصول سال ۲۰۰۴ دربارهٔ زندگی نقاش ایتالیایی آمادئو مودیلیانی، که میک دیویس آن را کارگردانی کردهاست.
منتقدان از این فیلم استقبال خوبی نکردند. استفان هولدن منتقد نیویورک تایمز در مقالهای نوشت «بهترین و شاید تنها فایده فیلم فاجعه بار مودیلیانی استفاده از آن به عنوان یک کتابچه درسی دربارهٔ این است که چطور دربارهٔ زندگی یک هنرمند اسطورهای فیلم نسازیم.»
احساسات گرایی بیش از حد، مخصوصاً در سکانس های پایانی، ضربه ی بزرگی به فیلمی زده که معلوم نیست کدام جنبه ی زندگی مودیلیانی برایش مهم بوده است. داستان روی هیچ نقطه ی مرکزی ای تمرکز ندارد. البته ظاهراً رابطه ی پر تنش بین پیکاسو و مودیلیانی، قرار بوده خط اصلی داستان باشد اما متأسفانه هیچ چیزی از کشمکش بین این دو معلوم نیست. حتی فیلم نامه نویس، در چند قسمت، سعی می کند همانندسازی بین پیکاسو و مودیلیانی بوجود بیاورد، مثل وقتی که مودیلیانی خواب می بیند که آدم هایی با نقاب پیکاسو جلویش راه می روند و بعد یکی از آن ها نقاب از چهره برمی دارد و شخص زیر نقاب، خودِ مودیلیانی ست، یا وقتی که آن دو سوار ماشین پیکاسو هستند و برای شوخی با یکدیگر، لباس های هم را به تن می کنند. این رابطه ی پر از نفرت و در عین حال مرید و مرادی، هیچگاه به موضوع اصلی روایت تبدیل نمی شود و البته چندان باورپذیر جلوه نمی کند. در این میان شخصیت پر از تضاد و مجنون مودیلیانی هم آنقدرها مفهوم نیست. اصولاً روایت پراکنده ای از زندگی این نقاشِ شوریده می بینیم که بسیار نامنسجم است.
5- رامبرانت (Rembrandt) با امتیاز IMDb: 7.1
«رامبرانت (انگلیسی: Rembrandt) فیلمی در ژانر زندگینامهای به کارگردانی الکساندر کوردا است که در سال ۱۹۳۶ منتشر شد. از بازیگران آن میتوان به ماریوس گورینگ، چارلز لوتن، گرترود لارنس، السا لنچستر، آستین تِـرِور و ادوارد چاپمن اشاره کرد.
چارلز لاتون، یکی از برترین بازیگران تاریخ هالیوود با فیلم رامبرانت سبک ویژه و منحصر به فرد خود را وارد داستان زندگی رامبرانت هارمنزون فان راین، هنرمند و نقاش هلندی دوره رنسانس، کرد تا یک اثر متفاوت و ارزشمند شکل بگیرد.
Rembrandt امروزه دیگر به دست فراموشی سپرده شده چراکه چیزی نزدیک به یک قرن از اکران آن در سال ۱۹۳۶ میگذرد. اما این فیلم موفق شده به شکلی هنرمندانه و شگفتانگیز دوران تاریک زندگی یک هنرمند و خالق را به تصویر بکشد.
الکساندر کوردا کارگردان این عنوان را بر عهده داشته و چارلز لاتون نیز با عملکرد فراموشنشدنی خود آن را به یک فیلم قابل احترام و ویژه تبدیل کرده است.
6- چشمان بزرگ (Big Eyes) با امتیاز IMDb: 7.1
چشمان بزرگ (انگلیسی: Big Eyes) فیلمی در ژانر زندگینامهای و درام محصول ۲۰۱۴ آمریکا به کارگردانی تیم برتون است. از بازیگران آن میتوان به ایمی آدامز، کریستف والتس، دنی هوستون، کریستن ریتر و ترنس استامپ اشاره کرد. در این فیلم، اِیمی آدامز در نقش مارگارت کین، و کریستوف والتس در نقش والتر کین بازی میکنند، و ترنس استمپ هم نقش یک منتقد هنریِ مشهور در شهر نیویورک به نام جان کانادی را ایفا میکند.
داستان فیلم ماجرای حقیقی کلاهبرداری هنریِ بزرگی است که در دههٔ ۱۹۶۰ در آمریکا روی داد و افشای آن سالها بعد، بسیاری را به حیرت واداشت. در آن زمان، تابلوهای نقاشی والتر کین از کودکان سرراهی، با چشمان بزرگ و اشکآلودشان، در میان منتقدان واکنشهای منفی به دنبال داشت، اما استقبال عمومی از آنها بسیار خوب بود و والتر کین از محل فروش آن تابلوها به ثروت کلانی رسید. سالها بعد، برملا شد که این تابلوها را نه والتر کین، بلکه همسرش مارگارت کین کشیدهاست و این زوج آنها را به اعتبار نام والتر کین فروختهاند.
7- پولاک (Pollock) با امتیاز IMDb: 7.0
پولاک پروژهای بود که ساخت و اتمام آن یک دهه به طول انجامید. اد هریس، بازیگر و کارگردان مشهور هالیوودی، علاقه بسیاری به این پروژه داشت و به همین جهت هم در هیبت کارگردان و هم بازیگر نقش اصلی عملکرد شگفتانگیزی از خود نشان داد.
هریس در نقش جکسون پولاک، نقاش آمریکایی و از پیشگامان جنبش هیجاننمایی انتزاعی، ظاهر شد. اینطور که در زندگینامه او ثبت شده، پولاک انسان سرسختی بود و باتوجه به تکیه همیشگیاش بر الکل، کار کردن و بودن کنار او واقعا دشوار بود.
در نهایت باید فیلم سینمایی Pollock را یک تلاش قابلتحسین برای به تصویر کشیدن زندگی غمانگیز پولاک دانست. این اثر در سال ۲۰۰۰ اکران شد و اد هریس نیز به خاطر ایفای نقش در آن نامزد دریافت جایزه بهترین بازیگر مرد اسکار شد.
از جمله ستارگان مطرح این فیلم میتوان به مارسیا گی هاردن، جنیفر کانلی، ایمی مدیگان و باد کرت اشاره نمود.