از تغییرات آب و هوایی تا آوارگی زیستمحیطی
سازمان فضایی ایران اعلام کرد: براساس گزارش هیأت بین دولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل (IPCC) تغییرات آب و هوایی تا سال ۲۰۵۰ میلادی، ۲۰۰ میلیون آواره زیست محیطی در جهان بر جای میگذارد و این آوارگی میتواند بر جسم و روح انسان اثر بگذارد.
به گزارش پایگاه خبری هفتگرد، بخش سنجش از دور سازمان فضایی ایران، گزارشی درباره گرمایش زمین و تأثیر آن بر کشور ایران منتشر کرد.
در این گزارش که با دریافت تصاویر ماهوارهای مختلف تهیه شده، آمده است: هیات بین دولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل (IPCC) تخمین زده که با افزایش دمای جهانی، فراوانی دورههای گرمایی شدید، بیشتر شده و از پیامدهای قابل توجه آن، افزایش خشکسالی، آتشسوزی، افزایش سیلابها، آب شدن یخها و بالا آمدن سطح دریاها، فروپاشی کشاورزی و شیلات، همهگیری و افزایش شیوع انواع بیماریها، اختلال در اکوسیستمها و انقراض گونههای جانوری و گیاهی خواهد بود که با دستکاریهای انسان در طبیعت به سرعت آن افزوده شده است.
همچنین این هیات پیشبینی کرده است که تغییرات آب و هوایی تا سال ۲۰۵۰ میلادی ۲۰۰ میلیون آواره زیست محیطی بر جای خواهد گذاشت. این آوارگی میتواند بر جسم و روح انسان اثر بگذارد. در واقع تغییرات جهانی آب و هوا میتواند منابع طبیعی را به انتها رسانده و زندگی مردم را برای دسترسی به مواد غذایی و دستیابی به خدمات بهداشتی دشوار کند.
جدید ترین گزارش هیأت بیندولتی تغییرات اقلیمی سازمان ملل (آوریل ۲۰۲۲) که جامعترین و تازهترین ارزیابی دانشمندان در سراسر دنیا درباره گرم شدن کره زمین است و این پیام را دارد که برای گذر از بحرانهای آب و هوایی باید از مصرف سوختهای فسیلی فاصله گرفته و بسمت بکارگیری انرژیهای پاک و تجدید پذیر برویم. این نهاد هشدار داده است که فقط هشت سال دیگر یعنی تا سال ۲۰۳۰ برای جلوگیری از فروپاشی اقلیمی فرصت داریم.
افزایش ریزگردها از تبعات افزایش دمای زمین است
سازمان فضایی ایران یادآور شد: انتشار متن این گزارش به علت اختلاف نظر برخی کشورهای عضو و همچنین زیر بار نرفتن بسیاری از دولتها و شرکتهای بزرگ جهان که همچنان بر استفاده از سوختهای فسیلی تاکید دارند، به تاخیر افتاد. اما گرمایش زمین، سالهاست که بر اقلیم ایران که در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده، اثر گذاشته است. در واقع از سال ۱۹۸۰ تاکنون ۱.۵ درجه سانتیگراد افزایش دما را تجربه کرده بهطوریکه آسیب پذیری کشور ما براثر تغییرات اقلیمی، بیش از متوسط جهانی است که پیامدهای زیان بار آن رو به افزایش است.
بروز خشکسالی، ریزگردها، آتش سوزی جنگل ها، افزایش سیلابها، کاهش منابع آبی سطحی و زیرزمینی از تبعات افزایش دمای زمین است ولی انسان، بیشترین سهم را در روند تشدید تغییرات اقلیمی داشته و باعث شده که در سالهای اخیر، نه تنها در ایران بلکه در تمام نقاط جهان بروز و میزان شیوع بیماری هایی مانند سرطان ها، سکتههای مغزی، سکتههای قلبی، بیماریهای عروقی، آسم و آلرژیها افزایش پیدا کند.
در بحبوحه بروز بیماری همه گیر کرونا، افزایش بیماریهایی مانند سرطان، آسم، بیماریهای قلبی، سازمان بهداشت جهانی در روز جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۲، توجه جهانیان را بر انجام اقداماتی فوری در جهت حفظ سلامت انسانها متمرکز کرده است. این سازمان تخمین میزند که سالانه بیش از ۱۳ میلیون نفر در سراسر جهان بهدلیل عوامل محیطی که میتواند اجتناب پذیر باشند، از بین میروند.
این عوامل شامل بحرانهای آب و هوایی است که بزرگترین تهدید برای سلامت و بهداشت انسانها است. سازمان بهداشت جهانی شعار امسال روز جهانی بهداشت را «سیاره ما، سلامتی ما» تعیین کرده است. تصمیمات سیاسی، اجتماعی و تجاری، باعث بحرانهای آب و هوایی شده که مستقیماً بر سلامت انسانها تاثیر میگذارد. بیش از ۹۰ درصد مردم جهان، هوای ناسالم ناشی از سوزاندن سوختهای فسیلی را نفس میکشند. جهان در حال گرم شدن است و ما شاهد گسترش سریع بسیاری از بیماریها در دورترین نقاط جهان هستیم.