سیستان و بلوچستان؛ سیل، مدیریت بحرانزده«بحران» و منطقه آزاد بی مدیرعامل!
سیل اخیر در استان سیستان و بلوچستان، براساس برآوردهای انجام شده بیش از هشت هزار و 350 میلیارد ریال به بخش کشاورزی، 8 هزار میلیارد ریال به راهداری شمال و 8 هزار میلیارد ریال نیز به راهداری جنوب خسارت وارد کرده است.
همچنین این سیل موجب شده خسارتهای فراوانی به حوزه شهرداریها، منابع طبیعی، زیرساختهای برق، زیرساختهای آب، حوزه مسکن، حوزه عشایری و سایر بخشها وارد شود.
پایگاه خبری هفتگرد، در این زمینه گفتوگویی اختصاصی داشته است با معینالدین سعیدی، نماینده چابهار، نیکشهر، کنارک، قصرقند و دشتیاری از استان سیستان و بلوچستان.
البته موضوع این گفتوگو، تنها سیل ویرانکننده نیست، پایگاه خبری هفتگرد، دو مسئله مهم عدم انتخاب مدیرعامل برای منطقه آزاد چابهار با وجود گذشت هفت ماه و نیز و مسئله نسخه الکترونیکی در این منطقه محروم را به چالش کشیده است.
سعیدی در رابطه با وضعیت سیل در این منطقه و برآورد میزان خسارتهای وارد شده میگوید: ما فعلا برآورد مشخص و دقیقی از میزان خسارتهای وارد شده در اثر سیل را نداریم. ضمن اینکه در جنوب استان سیستان و بلوچستان هم با پدیده مونسون مواجه بودیم. ما هر سال شاهد بارشهای سیلآسا در این منطقه هستیم و دیگر نمیتوان و نباید به این پدیده، به عنوان یک پدیده غیرقابل پیشبینی و غیرمترقبه نگاه کرد. و طبعا بعد از این همه سال و تکرار این اتفاق، انتظار میرود که همه دستگاههای مربوطه بهویژه سازمان مدیریت بحران، در این فصول کاملا آمادگی مقابله داشته باشند. که البته متاسفانه چنین نیست و همچنان این مسئولان در حال غافلگیر شدن هستند.
سعیدی در رابطه با دلیل وقوع سیلابها در این منطقه میگوید: یکی از مهمترین دلایل، عدم لایروبی رودخانههاست، ضمن این که دایکهای حفاظتی برای رودخانهها ساخته نشده. متاسفانه درست در منطقهای که کمترین میزان پایداری منابع آبی را دارد و خیلی راحت میتوان از سیل و آبی که با خود میآورد، بهعنوان یک فرصت استفاده کرد، اما دقیقا از این فرصت، غفلت میشود.
سعیدی در مورد خسارت به کشاورزی میافزاید: متاسفانه سیلاب به تمام محصولات کشاورزی ما صدمه زده و تمام محصول خرمای سیستان و بلوچستان از بین رفت. یعنی خسارتی بالغ بر 2500 میلیارد تومان. خسارتهای عدیدهای هم به تاسیسات راه و برق و وارد کرده که باید برآورد کرد.
او در پاسخ به این پرسش هفتگرد که چرا در رابطه با این پدیده که هر سال تکرار میشود، مدیریتی انجام نمیشود، میگوید: ما در حال حاضر پیگیری ساختار «مدیریت بحران» در این منطقه هستیم که خودش به یک «بحران» تبدیل شده!
این سازمان به لحاظ لجستیکی هیچ ماشینآلات و ملزومات مقابله با سیل و عوارض آنرا ندارد و در برابر حوادثی از این قبیل همیشه ناتوان از مقابله و مدیریت بوده، هرچند ما تلاش میکنیم که به هر نحوی شده این تجهیزات را تهیه کنیم. با این وضعیت من معتقدم قوانین ساختاری مدیریت بحران کاملا باید تغییر کند.
سعیدی در مورد معضل مدیریت منطقه آزاد معتقد است که بهتر است این منطقه دیگر تعطیل شود! چرا که در طی هفت ماه گذشته، دولت هنوز نتوانسته است برای این منطقه مدیرعاملی انتخاب کند. با وجود نشستها و پیگیریهایی که با مجموعههای مختلف با دولت، با وزیر اقتصاد داشتم، چندین بار با دبیر شورای عالی مناطق آزاد جلسه داشتم، با معاونین رئیسجمهور جلسه داشتم، روز پنجشنبه هم مجمع نمایندگان استان دیداری با رئیسجمهور خواهند داشت.
از یکطرف مقام معظم رهبری تاکید بر توسعه سواحل مکران دارند و آن منطقه را موتور محرکه توسعه کشور میدانند. این تاکید و نگاه را مقایسه کنید با وضعیتی که هفت ماه است مسئولان نتوانستهاند برای این منطقه مدیرعامل انتخاب کنند!
معینالدین سعیدی، علت و مشکل عدم انتخاب مدیرعامل برای منطقه آزاد چابهار را چنین توضیح میدهد:به نظر من این پرسش را باید مجموعه وزارت اقتصاد و امور دارایی و دبیرخانه شورای عالی منطقه آزاد چابهار بپرسید!
نماینده چابهار در رابطه با حذف دفترچه بیمه و حذف ارز ترجیجی دارو و گران شدن، معتقد است که متاسفانه این طرح بهویژه در مناطق محروم، به دلیل نبود زیرساختهای لازم، نمیتواند پاسخگوی نیازهای مردم باشد و مشکلات عدیدهای برای مردم ایجاد خواهد کرد.