سلامت

مصرف زیاد نمک زمینه‌ساز ابتلا به ۳ بیماری خاموش

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، مصرف زیاد نمک را زمینه‌ساز سرطان معده، فشارخون و پوکی استخوان عنوان و بر رعایت تعادل در مصرف نمک روزانه (۳ تا ۵ گرم در روز)، تاکید کرد.

به گزارش هفت‌گرد، دکتر احمد اسماعیل‌زاده درخصوص مصرف نمک دریا و نمک‌های تصفیه نشده‌ای که امروزه در بازار رواج زیادی پیدا کرده است، گفت: نمک دریا نمکی تصفیه نشده است که دارای انواع ناخالصی‌ها از جمله فلزات سنگین مانند جیوه، آرسنیک و کادمیوم است که خطر سرطان‌زایی آنها به اثبات رسیده است.

وی با بیان اینکه نمک دریا علاوه بر داشتن ناخالصی‌ها، دارای میزان کم یُد و یا حتی فاقد یُد است که نیاز روزانه به یُد را تامین نمی‌کند، خاطرنشان کرد: اینکه گفته می شود نمک دریا می‌تواند املاح دیگر مانند منیزیم و کلسیم را تامین کند، درست نیست؛ زیرا بدن برای تامین املاح موردنیاز به منابع غنی‌تر نیاز دارد و این املاح را می‌توان از سایر منابع غذایی دریافت کرد.

اسماعیل‌زاده افزود: محتوایی که به طور گسترده در زمینه نمک دریا در فضای مجازی و یا توسط برخی از افراد به نام طب سنتی، تبلیغ می‌شود، برخلاف سیاست‌های وزارت بهداشت که متولی سلامت مردم کشور است، بوده و طبعا افراد سودجویی که سعی در ترویج مصرف نمک دریا دارند، نه تنها سلامت مردم کشور را به خطر انداخته، بلکه موجب برگشت مشکل گواتر، تولد نوزادان با ناهنجاری‌های مادرزادی و بسیاری از پیامدهای زیان‌بار بهداشتی خواهند بود.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تصریح کرد: بدیهی است درصورتی نمک دریا می‌تواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، حاوی یُد کافی، مجوز تولید و پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشد.

وی گفت: در حال حاضر نمک‌هایی به عنوان نمک دریای تصفیه شده یُد دار در بازار موجود است، افرادی که تمایل به مصرف این نوع نمک دارند، باید نمکی را انتخاب کنند که حتما کلمات تصفیه شده و یُددار و پروانه ساخت و علامت استاندارد بر روی بسته بندی آنها درج شده باشد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه مصرف نمک زیاد منجر به سرطان معده، پوکی استخوان و پرفشاری خون می‌شود، عنوان کرد: اکثر مطالعات نشان می‌دهند که میانگین مصرف نمک در هر جمعیت با مرگ و میر در اثر سرطان معده ارتباط نزدیکی دارد. تأثیر بالقوه مصرف زیاد نمک در سرطان‌زایی معده این است که مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی به تغییر ویسکوزیته مخاطی که از معده محافظت می‌کند، منجر می‌شود و می‌تواند زمینه‌ساز آسیب اپیتلیومی باشد که در نهایت منجر به زخم معده و سرطان معده شود.

او ادامه داد: از آنجایی که مصرف نمک با عفونت هلیکوباکتر پیلوری (H پیلوری) مرتبط است، ممکن است این دو عامل برای ترویج سرطان معده همکاری و فرد را مستعد ابتلا به سرطان معده کنند؛ بنابراین در مصرف نمک زیاده‌روی نکنید.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تاکید کرد: مصرف نمک بیش از نیاز روزانه که ۳ تا ۵ گرم از کل مواد غذایی روزانه است، می‌تواند زمینه‌ساز پوکی استخوان باشد، به این صورت که مصرف نمک باعث افزایش دفع کلسیم از طریق ادرار می‌شود و می‌تواند  فرد را مستعد پوکی استخوان کند.

وی گفت: از طرف دیگر مصرف نمک زیاد باعث افزایش فشارخون می‌شود و می‌تواند در دراز مدت منجر به سکته قلبی و مغزی در فرد شود؛ پس به یاد داشته باشید که در مصرف نمک تعادل را رعایت کنید تا یک عمر با سلامت زندگی کنید.

بنابر اعلام روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت، پویش ملی اطلاع رسانی تغذیه سالم با هدف آگاهی بخشی آحاد جامعه درخصوص مصرف نمک تصفیه شده یُددار و افزایش مصرف لبنیات با شعار “انتخاب همه، نمک کم اما تصفیه شده یُد دار” برای هفته اول و شعار “از کودکی تا پیری، لبنیات دوست سلامتی” برای هفته دوم، از تاریخ یک تا ۱۵ بهمن ماه با همکاری وزارت بهداشت، رسانه‌ها، روابط عمومی‌ها و نهادهای بین بخشی مانند صدا و سیما، آموزش و پرورش، شهرداری، ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و سایر دستگاه‌ها، برگزار می‌شود.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا